Община Сливен

Тъжна вест: Почина журналистът Димитър Цонев

-------------------------------
23.08.2016 / 15:09

Днес е починал известният журналист Димитър Цонев.

На 13 август той беше приет в реанимацията на Военномедицинска академия в тежко състояние, след претърпян масивен инсулт. Преди няколко дни от ВМА съобщиха, че състоянието му засега не се влошава, въпреки че остава все още тежко.

 

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 година в град София. Син е на актьора Коста Цонев. Завършва „право" в СУ „Св. Климент Охридски", напомня Дарик. Баща му е големият актьор Коста Цонев, а майка му - Анахид Тачева.

 

Димитър завършва "Право" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор "Международна информация" и в Балкански информационен пул в "София прес" в периода 1986 - 1991 г. След това до 2002 г. е водещ на новините по Канал 1/БНТ. През 2002 г. се явява на конкурса за директор на БНТ, но мястото печели Кирил Гоцев.

 

Кариерата на Цонев тръгва в политическа посока. На 1 октомври 2002 г. става говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Три години по-късно е назначен за PR на "БТК Груп". По-късно се връща в БНТ, където става заместник-програмен директор и водещ на предаването "В Неделя с...". Цонев преминава в екипа на bTV Action като водещ на предаването "24/7".

 

През октомври 2012 г. до март 2014 г. заедно с Цветанка Ризова води предаването "Лице в лице" по bTV, след което отново се връща в БНТ като водещ на публицистичното предаване "Още от деня".

 

Димитър Цонев е автор на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.

 

Председател на Училищното настоятелство на Националния учебен комплекс по култура в Горна баня от 1993 година и на изборна длъжност във фондация „Мария Мортисори“, учредена от училищното настоятелство.

 

Участвал е и в няколко български игрални филми. През 1971 година е първото му участие във филма „Таралежите се раждат без бодли“. Следват филмите – „Спасението“, „Ламята“, „С любов и нежност“, „Записки по българските въстания“, „Концерт за флейта и момиче“ и други.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев