Община Сливен

Екип от надзиратели на ЮДП-Сливен задържаха два товарни автомобила с незаконна дървесина

-------------------------------
23.08.2016 / 12:23

Два товарни автомобила с нелегално добита дървесина са задържани от екипа на горските инспектори от Югоизточно държавно предприятие Юсеин Шакиров, Георги Дончев и Илия Иков. 35 кубика дърва за огрев от дъб и цер били открити в камионите.

Лесничеите не открили необходимите документи за добив на дърва. Според Шакиров, намереният кочан за склад по чл. 206, иззет от кабината на единия товарен автомобил, сочел, че става въпрос за сеч в частна гора на територията на Карнобат. Камионът обаче бил товарен с дървесина в държавна гора, и то на територията на Шумен.

Липсвали превозни билети за дървесината, както и каквато и да е марка са дървесината, дошла от Карнобат на територия на Шумен. Проверка на досието в системата показала, че позволително за сеч има, но то било за смяна предназначението на горски територии, липсвали технологичен план и карнет описи. Според Шакиров, става въпрос за проверка на съмнителна сеч и лесничеите проследявали с какви превозни билети ще бъде експедирана дървесината. Проверката показала, че до момента нямало и никакви билети от терминал. Екипът направил оглед на място и установил, че два сектора са изсечени почти на голо и сечта е навлязла в държавни гори. Дървосекачите обяснили, че са объркали границите.

Съставен е само констативен протокол, а дървесината и превозните средства са задържани. Горските служители нямали необходимите правомощия, за да съставят акт, защото нарушението и проверката са на чужда територия и в частни гори. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев