Община Сливен

Днес на Карандила започва 25-то издание на националния събор на каракачаните

-------------------------------
20.08.2016 / 10:21

25-то юбилейно издание на националния събор на каракачаните в България ще се състои на 20 август, събота в местността Карандила.

Изданието на събора е посветено на Коста Котавов - Гринята, известен кавалджия и изпълнител на каракачански песни, съобщи председателят на управителния съвет на Федерацията на културно просветните дружествата на каракачаните у нас Коста Балездров.

Котавов ще бъде награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас.

Съборът ще бъде открит в 11:00 часа. Предвидено е Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий да отслужи водосвет, а след това е фолклорната програма с участие на ансамбли от Сливен, Поморие и Гърция. Ще бъде представен фолклор от различни краища на двете страни, каракачански хора и песни. Ще бъдат връчени наградите от фото конкурса „Пътуване от Сливен до Пертули", предвидени са три награди, като класираният на първо място ще получи фотоапарат. Четирима ученици от Карнобат, заснели филм за историята и бита на каракачаните „Отвъд реката" също ще получат награди.

На събора ще бъде раздаван курбан на всички посетители и гости. За желаещите да посетят събора федерацията е осигурила транспорт. Вечерта съборът ще продължи с традиционното каракачанско веселие „Гленди" на Сливенски минерални бани.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев