Община Сливен

Зам. окръжният прокурор Пламен Стефанов: Три фирми, близки до Лечков, печелят всички обществени поръчки

Пламен Стефанов
18.04.2010 / 10:52

Предлагаме ви интервю на Миглена Славова, публикувано във вестник „Новинар”

- Г-н Стефанов, за какво е образуваното разследване срещу кмета на Сливен Йордан Лечков, което беше оповестено миналата седмица?

- Разследването е за две неща. Първо, за това, че няколко фирми от кръга на г-н Лечков (консорциум "ЛТБ-България ХГ", "Лукском", "Топстрой Декор", "Булгейт") ползват територията на едно поделение вече близо две години, без да плащат никакъв наем. Пускането вътре в поделението е станало по устна договорка с кмета Лечков. Това е едно от деянията, за които евентуално протича разследване. Другото е за натиска, който той е оказвал в изпълнението на проекта по ИСПА (за подмяна на водопреносната мрежа, б.р.) да бъдат включени две фирми, които също са от неговия кръг. Едната фирма е "Ружа", а другата е "Гради". "Гради" е фирма, в която прокурист е съпругът на г-жа Недка Енергиева, зам.-кметът по финансите. В стремежа си той да ги включи, съществува риск, и аз мисля, че той е вече реален, да се провали целият проект и градът да остане разкопан.

- Каква е връзката с това искане за включването на тези две фирми и разкопаването на града?

- Формално поводът, който Лечков иска, е некачествено изпълнение на проекта от "Хидросистеми", но той се сети за това некачествено изпълнение много късно. Това е официалното, а неофициалното, което го има и като свидетелски показания, и като данни, е, че той е имал желанието да включи тези две фирми. Това обаче е недопустимо съгласно проекта. Не може да има подизпълнители. Разбрах, че във вестниците е излязло нещо, но и ние го имаме като данни - във връзка с проекта по ИСПА преди това е имало един подготвителен проект, който цели стиковане на нормативните актове - на изискванията на ЕС и на българското законодателство. По този проект в общината са дошли 520 хил. евро. Тези пари са разпределени, и по наша информация, по някакъв неясен начин. Това ми го разказа свидетел, който го е прочел в пресата. Въобще Общинският съвет не знае за тези пари, преведени от Министерството на околната среда и водите. Тепърва ще ги проверяваме и разследваме тези неща.

- Колко свидетели имате?

- Не мога да кажа колко и кои. Свидетели има, засега имам някакви данни. Не съм на полето без доказателства.

- Кметът на Сливен Йордан Лечков твърди, че вие нямате нито едно дело, внесено в съда.

- Съвсем скоро ми мина атестацията. От 1997 г. насам, ще прозвучи нескромно, с изключение на последните две години - 2008-2009 г., с най-много обвинителни актове съм аз - с най-много дела за пране на пари. Едно от делата, с които се гордея, това е делото срещу организирана престъпна група начело с Иван Душков, в която беше доказана престъпната организация. Те бяха свързани с Митьо Очите много преди да се разшуми за Митьо Очите, даже донякъде имаха връзка. Това е охраната на хотел "Империя", която формално не е на г-н Лечков, а на някой си там. Цялата охрана беше организираната група. Те имаха присъда лишаване от свобода. Предсрочно са освободени. Сега нямам представа с какво се занимават, но мисля, че пак се въртят около него.

- Други проверки, разследвания срещу кмета Лечков има ли?

- Той е прав в едно - че аз от три години го проверявам. Аз съм пращал сигнали до Министерството на регионалното развитие - оказа се, че целият град е разкопан, без да има строителни разрешения от главния архитект. Това се установи безспорно. От МРРБ казаха, че са установени нарушения, че главният архитект не е пращал известия до Строителния надзор, но това е маловажен случай и ще го имат предвид за по-нататък. На въпроса ми защо Строителният надзор не е извършил проверки по обектите, беше отговорено, че Строителният надзор не е бил уведомен. Ако един обикновен гражданин събори една плоча или една стряха, веднага ще се самосезират и ще му направят проверка. Отделно по моя инициатива бяха пратени проверки от Пожарната, от КАТ мисля, че във връзка с организацията на движението, защото нищо не е както трябва. Всичко отиваше донякъде. По моя инициатива имаше две финансови инспекции. Едната му откри 11 нарушения по обществените поръчки и има актове. Интересно ми е дали г-н Лечков си е платил тези актове.

- Какви нарушения е имало по обществените поръчки?

- Те са административни нарушения. Зад тях може да се крият много неща, но нямаше данни за престъпление. Бяха доста солидни глоби.

- Радостин Русев твърди, че концесионерът на стадиона изисква от фирми да рекламират на стадиона?

- Радостин може би няма точна информация. Това е предмет на друго разследване, но то не е срещу Йордан Лечков. То е за данъчни престъпления. В момента тече грандиозна ревизия на около десетина фирми за пет години назад. Това е със заповед на директора на НАП. За 2007-2009 г. пари са минавали от общината през фирма, след това във втора фирма и накрая отиват в "Спорт Палас" (концесионер на стадиона, б.р.) за реклама. 2,7-2,9 млн. лв. са получени за реклама за две години. Аз не знам какво са рекламирали фирми, които са монополисти на сливенския пазар - "Биндер", "Декотекс", "Лукском". Може би това е имал предвид, но това е предмет на друго разследване.

- Вие говорите за кръг от фирми около кмета Лечков. Какви са тези фирми?

- Аз го казвам, за да го знаете. Утре той ще тръгне да репликира. Целият град го знае.

- Тези фирми били ли са с предимство или облагодетелствани при обществени поръчки?

- Вижте кой печели обществените поръчки. Няма други фирми. Питайте други бизнесмени. Разпитах доста предприемачи, които са си честни строители и си имат бригади. Питайте ги от 2-3 години някой има ли хляб освен тези три фирми.

- Кои са тези три фирми?

- Гражданско сдружение "Стройинвест", в което влизат "Булгейт" на Радостин Русев, "Топстрой Декор", "Лукском" мисля, че беше. Три фирми печелят всички обществени поръчки. За други няма работа. Мога да ви кажа и нещо друго, да направите едно журналистическо разследване - как фирма "Топстрой Декор" купи учебната база на Горско стопанство-Сливен в местността Ябланово за 400 000 лв., след като е на загуба през последната година. Намерете бившия шеф на Държавното лесничейство Василев да ви каже как Лечков е натискал, лобирал, на заседание е бил, да се възстановят определени земи в района на Карандила с неговите апетити. Целият Сливен е наясно с натиска.

- Тази подписка, която върви, какво може да предизвика?

- Тя няма стойност. Тя е един израз на общественото мнение, но тя няма стойност. Нищо не може да стане.

- Вие как си обяснявате факта, че толкова много се пише по медиите, а премиерът Бойко Борисов не е взел отношение?

- Взел е.

- Взел ли е отношение?

- Не знам, аз така си мисля.

- Така си мислите или знаете?

- Не знам, нямам представа. Премиерът си е премиер, да си върши работата. Прокуратурата си върши работата отделно. Премиерът какво общо има с кмета, погледнато формално? Той може да е лидер на ГЕРБ, но кметът си е избран от хората. Ако има власт, която може да следи за обществения интерес, това е прокуратурата и тя го прави.

- Лечков ви обвинява, че вие искате да се кандидатирате за окръжен прокурор. Че това са ви амбициите.

- Не. Вижте, той си противоречи. Първо каза, че от три години го проверявам, което е вярно. Второ, никой не може да ме обвини, че взимам страна в отношенията им с Радостин Русев, защото имам друго висящо дело срещу Радостин Русев за данъчно престъпление и съм доказал 374 000 лв. данъчен кредит от Радостин Русев. Той ги възстанови парите. Мисля, че до май месец там ще имам някакво обвинение.

- Има ли други разследвания срещу г-н Русев?

- Има още едно, за което не можем да намерим свидетелите. Те са от различни краища на България. Спрели сме го. То е по-дребна работа. А иначе кандидатстването ми за длъжност какво общо има?

- Лечков казва, че вие искате да се докажете?

- Аз съм се доказал. Имам атестация, имам най-много обвинителни актове. В окръга имам дела за пране на пари. Внесъл съм в полза на държавата 82 000 евро. Аз с Лечков няма да се доказвам. С Лечков ще си свърша работата, и то съвестно и упорито, както аз си знам. Той може да е бил добър футболист, но аз съм добър прокурор. Пък и не знам доколко е бил добър футболист - да е вкарал един гол, дето го помним всички.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев