Община Сливен

Община Сливен oсигурява възможност за още лични асистенти на хора с увреждания

------------------------------------
19.08.2016 / 09:20

Община Сливен очаква одобрение за нов финансов ресурс по проект „Подкрепа и разширяване дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на Звено за социални услуги „Домашен помощник” към Домашен социален патронаж, град Сливен”. Това обяви Маргарита Терзиева, главен експерт в Дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" в Община Сливен.

 

"Поради голямата нужда от предоставянето на социалната услуга много кандидати не можаха да бъдат включени като потребители. Кметът на общината Стефан Радев направи запитване за отпускане на допълнителни средства пред Министерството на труда и социалната политика, с които да се обхванат още лица, нуждаещи се от социалната услуга", обясни Терзиева. След като Община Сливен получи допълнителните средства в размер на 375 000 лева, ще бъде обявен нов прием на заявления на кандидати за лични асистенти и ползватели на социалната услуга. В момента тя се предоставя в градовете Сливен и Кермен и селата Трапоклово, Драгоданово, Глушник, Желю войвода, Самуилово, Ковачите, Гавраилово, Селиминово, Камен, Злати войвода, Крушаре и Бяла. 176 души ползват услугата, а личните асистенти са 76.

 

"Проектът е от изключителна важност за община Сливен, защото дава възможност на хора, които дълго време са били безработни и са полагали грижа за своите близки с увреждания, да могат да работят и да получават средства за това. В същото време хората с увреждания получават интегрирани услуги в зависимост от техните потребности и нужди", коментира Маргарита Терзиева.

 

Проект „Подкрепа и разширяване дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на Звено за социални услуги „Домашен помощник” към Домашен социален патронаж, град Сливен” започна своето изпълнение на 1 февруари 2016 година и ще продължи до 31 декември 2017 година. Той се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: В005М90РСЮ 1-2.002 „Независим живот”. Обща стойност на проекта е 486 810, 32 лева, в това число финансиране от Европейския социален фонд 413788.88лв. и национално финансиране - 73 021.54лв. Водеща организация е Община Сливен, управляващ орган - Министерство на труда и социалната политика, партньор по проекта - Фондация “Фонд за превенция на престъпността – ИГА”.

19.08.2016г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев