Община Сливен

Осман Октай: Фетхуллах Гюлен обучаваше цялата номенклатура на ДПС

------------------------------------
17.08.2016 / 09:01

Няма никакви съмнения, че ДПС са свързани тясно със структурите на Фетхуллах Гюлен. Тези твърдения не са митове и нямаше нужда турски медии да ни отварят очите за тези контакти, които продължават вече повече от 24 години. Това обяви бившият заместник на Доган в ДПС Осман Октай.

 

Той разкрива, че от началото на 90-те години на миналия век, по предложение на правителството на Турция чрез посолството им у нас е съгласувана програма за подготовка и обучение на младежи от България - мюсюлмани и турци в центровете на Гюлен в Турция. Програмата включва и отпускането на стипендии на сираци, бедни и талантливи. Програмата стартира през 1992 г., а ДПС си присвоява правото с турското посолство да събират и селектират младежите.

 

„Договорката с Турция беше за изпращане на 100 деца всяка година да получат университетско обучение в Турция. 50 задължително от тях трябваше да са българомохамедани – помаци, по искане на турската страна. От тези 100, половината трябваше да се девойки. Всички кандидат студенти поемаха изричното задължение да не се женят и остават в Турция, а да се връщат по родните си места в България. Първоначално комисията за селекция от ДПС се оглавяваше от Шерифе Мустафа и проф. Ибрахим Татарлъ, а по-късно от Гюнер Тахир, който след това стана депутат от ОДС. Близо 3 хил. са възпитаници на тази програма до сега, а сред тях са известни кадри на ДПС в политиката и общинската администрация, кметове, бизнесмени от обръчите от фирми. Зам. председателя на ДПС Рушен Риза и реформаторът и депутат Корман Исмаилов са също продукт на тази образователна програма на Гюлен. Така всъщност се създаде номенклатурата или банката от кадри на ДПС“, обяснява схемата Октай.

 

На същия принцип са открити и двете училища на Гюлен в София и Пловдив - лицензирани от Министерството на образованието. В тях като преподаватели са командировани кадри на турската държава, а се обучават деца на лидери на ДПС. През години ДПС си присвоява монополното право да определя, кои младежи ще се обучават в Турция, а това става повод за скандали, съмнения за корупционни практики, изнудвания и т.н., твърди Октай. Той е изумен от опитите на някои родни анализатори, които отново се опитват да бранят партията на Доган, внушавайки манипулативно, че Анкара се меси във вътрешните ни работи, свързвайки в техни медии ДПС с Гюлен.

 

Къде спаха тези анализатори 25 години и нима не виждаха, че ДПС през годините се и финансираше, и изпълняваше поръчки на Турция, пита Октай.

 

Днес организацията на Гюлен, която в продължение на 30 години работеше в тясна взаимовръзка с всички правителства на Турция, е обявена за терористична, а това означава ли, че и хилядите кадри на Хизмет са терористи. По тази логика това се отнася и за Рушен Риза и Корман Исмаилов, пита иронично Осман Октай. Според него ДПС няма защо да си заравя главата в пясъка, а да признае за връзките си с Гюлен, които не винаги са били в интерес на българските национални интереси.

 

Октай обяснява, че организацията и фондациите на Гюлен, наречени Хизмет от години са в единодействие с турските власти, а за последните 30 години са създали над 2500 центрове и училища в света по всички континенти.

 

Това са светски училища, в които се учат езици, светски науки и задължително турски. Целта е подготовката на светски кадри, а не на религиозни. В тях в координация с Министереството на образованието на Турция са командировани две трети от преподавателите. Половината от тези центрове са в Турция, водят се частни елитни училища и университети, в които приоритет се дава на деца със способности, сираци и бедни семейства. С идването на Ердоган на власт бе акцентирано върху идеята тези училища да подготвят кадри, които да обединяват и толерират мюсюлмански и турски общности в държавите извън Турция. През последните няколко години Ердоган наложи ислямисткото начало в образователната система и се опитва да окаже натиск на Гюлен. Той настоява водещо да е ислямското начало, с което Гюлен не се съгласява. Това е и основното противоречие между Ердоган и Гюлен, казва анализаторът. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев