Община Сливен

Мая Манолова удари БСП, отказа участие в предрешено президентско "състезание"

------------------------------------
15.08.2016 / 11:18

Процесите в БСП започват да стават драматични. Омбудсманът Мая Манолова обяви, че няма да се кандидатира за президент.

В разпратено до медиите емоционално писмо тя аргументира позицията си защо няма да участва в предстоящите избори за държавен глава у нас.

„Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки. Оттеглям се от "състезанието" за президентските избори с признателност за подкрепата и доверието ви! Нашата обща мисия е да променим България в интерес на хората. Ще го направим! Заедно! Можете да разчитате на мен”, отбеляза тя.

Според нея „правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и "лични номинации".

„Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги. Аз не участвам в задкулисни сделки, не желая да съм "лична" номинация на когото и да е, а да бъда участник в един демократичен избор. Това е не само мое лично убеждение, а и дълг към всички вас.

Напоследък чух за себе си много неща - все "приятелски огън". Аз не участвам в братоубийствени войни! Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди - разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците”, убедена тя.

„Няма да коментирам и опитите да бъда служебно елиминирана с несъстоятелни "правни" аргументи. Те са абсурдни за всеки юрист. Дала съм обет, че ще работя за гражданите! И ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам”, поясни Манолова и благодари на всички, които са я подкрепили.

Припомняме, Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение за отлагане на пленума на партията, който трябваше да се проведе на14 август, а сега е насрочен за сряда.

Причината е, че двама от кандидатите – Мая Манолова и генерал Румен Радев, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, не отговаряха на изискванията на закона.

Социалистите изтъкват, че Мая Манолова не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Генерал Румен Радев - на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на досегашния си пост. Обаче от няколко дни Радев вече официално може да влезе в битката за президентския стол, след като държавният глава Плевнелиев издаде указ за освобождаването му. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев