Община Сливен

25-то юбилейно издание на националния събор на каракачаните в България ще се състои на 20 август в местността Карандила

-------------------------------
11.08.2016 / 15:23

25-то юбилейно издание на националния събор на каракачаните в България ще се състои на 20 август в местността Карандила над Сливен.

Това издание на събора ще бъде посветено на Коста Котавов – Гринята, известен кавалджия и изпълнител на каракачански песни, съобщи председателят на управителния съвет на Федерацията на културно просветните дружествата на каракачаните у нас Коста Балездров.

Котавов ще бъде награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас.

Съборът ще бъде открит в 11.00 часа. Предвидено е Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий да отслужи водосвет, а след това е фолклорната програма с участие на ансамбли от България и Гърция.

Ще бъде представен фолклор от различни краища на двете страни, каракачански хора и песни. Ще бъдат връчени наградите от фотоконкурса „Пътуване от Сливен до Пертули“, където се провежда най-големият събор на каракачаните на Балканите. Предвидени са три награди, като класираният на първо място ще получи фотоапарат. Четирима ученици от Карнобат, заснели филм за историята и бита на каракачаните „Отвъд реката“ също ще получат награди.

На събора ще бъде раздаван курбан на всички посетители и гости. За желаещите да посетят събора федерацията е осигурила транспорт. Вечерта съборът ще продължи с традиционното каракачанско веселие „Гленди“ на Сливенски минерални бани.

В събора ще участват представители на всички девет дружества на каракачаните у нас от Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат, Мъглиж, Горно Сахране, Берковица, Монтана. Членовете на дружеството са приблизително петнадесет хиляди, като най – голямата каракачанска общност е в Сливен. Тук живеят около 5 хиляди каракачани. "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев