Община Сливен

Учениците от ПГ по хотелиерство и туризъм - Сливен се завърнаха от стаж в Испания

-------------------------------
10.08.2016 / 12:46

Учениците от ПГ по хотелиерство и туризъм“Акад.Н.Неделчев“ –Сливен се завърнаха от Испанския град Малага, където проведоха летния си стаж от 12 юли до 02 август 2016 година. Там бяха разпределени в три заведения за хранене – Ла Плаза и Сан Диего и три хотела – Илюниън, Силкен и Ла Чанкла. Момичетата и момчетата работиха по предварително подписана между партньорската организация Трибека и гимназията програма. Тя включваше запознаване меса, зеленчуци, подправки, плодове, сосове, които испанците ползват в кухнята си. Учениците се запознаха с типичните за испанската кухня ястия – тапас, паеля, гаспачо, тортиля, еспедо сардинас, енсалада Малагеня, която произлиза от Малага и е типична за региона. Записаха рецептите, които ще бъдат издадени в специална брошура. Бързо се вписаха в работната среда, отлично се справяха с английския език. С радост понаучиха и основни думи от испанския и по този начин комуникацията беше многоезична. Работещите в заведенията се отнесоха с много топло чувство към стажантите, които скоро се почувстваха част от персонала.

 

В качеството си на ръководители на групата с моите колеги проведохме разговори с работодателите на всеки от учениците. Споделеното беше радващо: „ Вашите ученици са точни, изпълнителни, прецизни в работата си, показват отлични умения. Впечатляващо универсални специалисти. Всеки от тях се справя еднакво добре в кухнята, зад бара, в търговската зала. От всички групи, с които сме работили, това е най-добрата“ - сподели пред нас Каролин - Мениджър в двата ресторанта Ла Плаза. В резултат на проведения стаж всички ученици получават Европас сертификат, който доказва придобити знания и умения в друга европейска страна и е признат в цяла Европа.

 

В почивните дни с учениците имахме възможност да разгледаме забележителностите на Малага. Това е родния град на Пабло Пикасо и посетихме родния му дом и музея. Сред останалите туристически атракции на града са Колизеума, крепостите Conjunto monumental Alcasaba - Gibralfaro , Катедралата в Малага, Виенското колело. Вълнуващо беше пътуването до Марбеля, турстическо градче на брега на Средиземно море, а от там - с корабче до Puerto Jose Banus.

 

Участието в проекта по програма Еразъм+ даде възможност на учениците да придобият опит в нова, непозната среда, да се запознаят със испанските стандарти за качество в ресторантьорството, да се запознаят с културните забележителности на град Малага.

 

Лиляна Якимова

Директор на ПГ по хотелиерство и туризъм“Акад.Н.Неделчев“ - Сливен

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев