Община Сливен

С дарителски средства и доброволен труд продължава възстановяването на храма "Свети Георги"

-------------------------------
08.08.2016 / 15:46

С изцяло дарителски средства и доброволен труд в Сливен възстановяват православния храм „Свети Георги“. Той е част от т.нар. Сливенска света гора, където е имало стотици действащи манастири, които са разрушени в началото на миналия век.

През Средновекоието край Сливен са съществували около 300 манастира. При нахлуването на турците, те са опожарени и напълно разрушени. Около 1930-та година храмът „Свети Георги“ е възстановен, но с идването на демокрацията отново е разрушен. Според председателя на предстоятелството на храма, причина за това е нехайството и липса на духовен живот.

Чрез дарения по сметката на църковното настоятелство, до този момент са набрани около 20 хиляди лева и още 10 хиляди лева в материали.

По думите на отец Евгени „До края на годината ще ни трябват още около 70 хиляди лева, за да можем да зажършим храма, да бъде действащ. Защото вътрешното обзавеждане на храма и изографисване, иконостас, икони... Всичко това са много средства.“

С идеята за възстановяването на храма преди две години се създава и гражданско сдружение „Св. Георги Победоносец“, което се включва активно в дарителската кампания.

„Направихме си план, защото тук имаше проблем със собствеността. Членове на настоятелството се заеха с тази задача и документално успяхме да върнем правото на собственост на сливенската митрополия. От там на сетне се започна с издаването и на съответните разрешителни документи, които след това отключиха и кампанията за събиране на дарителски средства“, заяви Радостин Владимиров от ГС „Св. Георги Победоносец“ - Сливен

И така, макар и бавно, храмът е във фаза на почти завършен груб строеж. След възстановяването му свещениците са предвидили мерки и за опазването му.

Църковното настоятелство се обръща към всички миряни, които могат да помогнат, да го сторят. А идеята на инициаторите след храма да се възстановят и част от килиите, които са били в рамките на стария манастир.

 

Дарителска сметка:

IBAN: BG63UBBS80021047339940

BIC: UBBS BGSF

"ТВ Сливен"
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев