Община Сливен

Промени в Семейния кодекс: Разкриват тайната на осиновяването

------------------------------------
05.08.2016 / 09:09

Процедурата за осиновяване ще бъде ускорена, тайната за биологичните родители ще може да бъде разкрита, след като дадат съгласие за това, а осиновителите няма да могат да разсиновяват дете. Това са част от промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на месеца.

Новите правила за осиновяването бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за закрила на детето. От думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Деница Сачева се разбра, че процедурата за осиновяване ще приключва по-бързо, тъй като работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един, който ще бъде национален.

 

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева допълни, че в проекта за промени в Семейния кодекс се предвижда и отпадане на тайната при осиновяването, което ще даде възможност на децата да получават информация за биологичните си родители по административен път, стига те да са дали съгласие. Осиновителите да нямат право да се откажат от детето, което са взели, предвиждат още новите предложения за промени в Семейния кодекс. "Процедура на разсиновяване ще има, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи", обясни зам.-министър Сачева. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев