Община Сливен

В село Гавраилово се провежда празникът "Златна праскова"

В село Гавраилово се провежда празникът "Златна праскова"
28.07.2016 / 13:14

15-то издание на регионалния празник „Златна праскова- 2016” се провежда в село Гавраилово. Събитието се организира от Община Сливен, Министерство на земеделието и храните, Кметство - село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието. "Златна праскова" се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

 

"Целта на празника е да обедини веселието, фолклорното наследство и всеотдайния труд на хората", каза кметът на село Гавраилово Димитър Андреев. По думите му, празникът съхранява културните традиции и обединява съвременните научни постижения и богатото фолклорно наследство.

 

Министър Десислава Танева приветства присъстващите и отправи призив да се уважава труда на земеделеца. Тя обяви, че се отчита ръст във всички категории в земеделското ни производство. Според нея това се дължи на схемите за обвързана подкрепа. "Надявам се, че всичко това ще позволи да отчетем по-високи добиви, земеделците да имат добри доходи, а за всички граждани и потребители - повече българска продукция", каза министър Танева. Тя отбеляза, че производителите на праскови остават в групата на най-високо подпомогнатите плодове от трайните насаждения. Десислава Танева посочи, се очаква се по-висок добив на праскови от около 16 процента.

 

"Всеки празник има своето тържество, своята тържественост, обаяние, красота. Нека този празник да ни обединява, защото българската праскова трябва да бъде ценена, не само от нас, но и от другите страни", каза в своето обръщение Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

 

Според кмета Стефан Радев празникът "Златна праскова" се е превърнал в истинско средище на Долината на прасковите. "Освен народно веселие, конкурси и изложби, този празник се превърна и във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансирането на дейността на земеделските производители. Пожелавам на всички жители и гости на Гавраилово здраве и лично щастие, а на производителите на праскови - да увеличат и площите, и добивите, така че да застигнем и надминем цифрите, които позволиха този регион да се нарече Долината на прасковите, каза Радев.

 

Сред официалните гости на откриването на празника "Златна праскова" бяха още председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, заместник-кметът на община Сливен Пепа Чиликова, заместник-областният управител Камен Костов, общински съветници и др.

 

За пета поредна година Национална служба за съвети в земеделието в рамките на празника "Златна праскова" обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Седем земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждения, са заявили желание за участие в конкурса. Днес бяха обявени и наградени победителите в надпреварата. На първо място се нареди Марина Лесева от град Сливен, на второ място бе отличен Георги Хаджийски от село Ковачите, а на трето място - Дичо Мавродиево от село Мечкарево.

 

Програмата на празника "Златна праскова" продължи с кръгла маса на тема „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”, с участието на Десислава Танева – министър на земеделието и храните, зам.-главния директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” Петя Куманова и водещи специалисти от Института по овощарство - Пловдив. След нея е предвидено посещение на насаждение от праскови, както и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване.

 

Гостите на празника имат възможността да разгледат няколко фотоизложби, да дегустират вкусно сладко от праскови, което се приготвя в момента, както и да гледат интересните конкурси и състезания.

Още снимки от новината

В село Гавраилово се провежда празникът "Златна праскова"
В село Гавраилово се провежда празникът "Златна праскова"
В село Гавраилово се провежда празникът "Златна праскова"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев