Община Сливен

Децата на Чарли Чаплин простиха на българина, откраднал трупа му

Децата на Чарли Чаплин простиха на българина, откраднал трупа му
27.07.2016 / 10:49

Многобройните деца на Чарли Чаплин не питаят никаква омраза или лоши чувства към България въпреки факта, че българин оскверни гроба на техния легендарен баща. Наследниците на актьора дори смятат, че страната ни е прекрасна и са сигурни, че на великия комик би му харесало у нас!

 

Чарли Чаплин, заснел едни от най-великите филми на ХХ век, има общо 11 деца от различни жени. Част от неговите синове и дъщери са се докосвали до България, но по никакъв начин не са повдигали въпроса за тленните останки на татко си, нито пък са си позволявали саркастични забележки по адрес на нашия народ. Режисьорът на „Хлапето" и „Модерни времена" умира в съня си навръх Коледа през 1977 г. в швейцарския град Веве. Погребан е край Женевското езеро. Гениалният комик прекарва последните 25 години от живота си в алпийската страна. Чаплин се премества да живее в Швейцария, след като в САЩ е подложен на преследвания по времето на маккартизма.

 

Само няколко месеца след смъртта му - на 2 март 1978 г., световните агенции гръмват с шокиращата новина, че гробът му е поруган, а тленните останки откраднати. Веднага се прокрадват две основни версии за чудовищната гавра - първата, че това е дело на неонацисти, които искат да накажат Чарли Чаплин за гениалното осмиване на Хитлер във филма му „Великият диктатор". Друга хипотеза лансира антисемитски настроения - Чаплин е с еврейски произход, а е погребан в християнско гробище.

 

Три месеца след престъплението са заловени двама източноевропейски емигранти, които са обвинени за това, че са откраднали трупа на именития режисьор. Полякът Роман Вардас и българинът Ганчо Ганев са обявени за извършители на наглото деяние, като целта им била да изнудват семейството на комика за пари. Според запознати обаче името на българина, изровил с кирка и лопата ковчега, било Кунчо Кунев.

 

Историята постепенно се разплита и става ясно, че похитителите на мъртвеца изравят 200-килограмовия ковчег и го натоварват във фургон. Пренасят го на 20 километра и го заравят пак близо до Женевското езеро в нива с пшеница. Двамата престъпници се свързват с вдовицата на Чаплин - Уна, и й искат огромен откуп, за да върнат тленните останки на мъжа й. Накрая кандисват да върнат трупа срещу 150 000 долара. В крайна сметка крадците са заловени от полицията и предадени на съд. Полякът Вардас получава 4 години и половина затвор заради изнудване, а българският му съучастник - година и половина. Ганчо излежава част от присъдата си и остава да живее като „почтен гражданин" в Швейцария.

 

1978 г. не е никак добра за имиджа на социалистическа България в международен план. Първо в световните медии разнасят името на българина, поругал гроба на гениалния актьор и режисьор, а след това идва и убийството на българския емигрант в Лондон писателя и драматург Георги Марков, ликвидиран чрез т.нар. български чадър. Докато британците са убедени, че комунистическите тайни служби са убили Марков и непрекъснато водят антибългарска кампания, то в Швейцария не се набляга на името на страната и България някак си е пощадена от негативна кампания. В крайна сметка тялото на Чарли Чаплин е препогребано под два метра бетон, за да се предотвратят подобни нагли посегателства.

 

Децата на комика обаче показаха, че не слагат знак на равенство между крадеца на трупа на баща им и на родината му. Първата дъщеря на режисьора от брака му с Уна О'Нийл - Джералдин, показа, че изпитва огромна симпатия към България и към нейните кинотворци. Като председател на международното жури на 33-тия кинофестивал в Москва през 2011 г. тя официално подкрепи режисьорския дебют на актьора Валери Йорданов „Кецове", като на закриването на форума се появи на сцената с официална черна рокля и бели кецове. Джералдин открито лобираше „Кецове" да получи голямата награда на Московския кинофестивал, но руските организатори не разрешиха.

 

"Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда - за съжаление те са само пет. Трябваше да спазим определен баланс при наградите. Нищо, следващия път, а дотогава аз ще бъда с кецове", сподели тогава Джералдин пред БНР. Макар че не успя да вземе наградата „Св. Георги", дебютът на младите режисьори Валери Йорданов и Иван Вадимиров бе отличен със специална награда от журито.

 

Най-малкият син на режисьора на „Треска за злато" - Кристофър Джеймс Чаплин, също е благоразположен към България и българите. Музикантът и композитор на електронна музика е у нас за арт фестивала „180 градуса" и вече се представи пред родната публика. Той сподели, че харесва София и с удоволствие идва в столицата ни./Vsekiden.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев