Община Сливен

Бойко Борисов за случващото се по света и у нас: Руски самолети кръжат около границата, нараства бежанската вълна

Бойко Борисов за случващото се по света и у нас: Руски самолети кръжат около границата, нараства бежанската вълна
22.07.2016 / 09:33

За ситуацията в Турция и света, очакващата ни тежка криза с бежанците, патрулиращи руски самолети по нашата граница, премиерския вот и проблемите с партньорите в парламента говори днес премиерът Бойко Борисов в предаването "Здравей, България" по Нова тв.

 

Ето какво коментира той по отделните теми:

 

За ситуацията в Турция и света

 

Нищо добро не се вижда да се задава в света. Ако съм оракул казвам: Хороскопът на света е лош!

 

Има очаквания събитията в Турция да се отразят на всички събития в световен мащаб. Първите ни думи след опита за преврат в Турция бяха да се внимава с насилието. Вие, медиите, достатъчно говорите по тази тема, но ние трябва да бъдем внимателни в изказа, защото не само трябва да запазим комуникацията, но да запазим и добрия тон, за да не ни залеят бежанците от Турция.

 

За патрулиращи руски самолети по границата ни

 

Отново руски самолети започнаха на наближават въздушното ни пространство. Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент. Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, заяви премиерът. „Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дни го правят. Все по-тревожно става в нашето Черно море”, обясни премиерът.

 

„Превъоръжаването, хората няма да го усетят в добрия смисъл на думата. Това са милиарди, които се дават”, обясни Борисов и допълни, че иска да предотврати колкото се може по-малко пари да се дадат за превъоръжаване. "Защото след като се достигне до военен конфликт между големите ще има разоръжаване", каза той.

 

Във връзка с военен конфликт между големите, Борисов заяви, че рано или късно става като в театъра. „Когато има една пушка на стената, тя рано или късно ще гръмне”, допълни той.

 

На въпрос на думи или дела премиерът е гарант за това, че България е част от НАТО и ЕС, Борисов коментира, че мрази лъжите и за това е отговорил. „Несериозно изказване”, каза още Борисов.

 

За бежанския поток

 

Готвим се за тежък проблем с бежанците. Ситуацията в Турция е проблем, както и ситуацията на противнциите на президента Реджеп Таийп Ердоган. „ Много по-драматична е ситуацията по границата”, обясни премиерът и каза, че е имал среща вчера с военния министър Николай Ненчев, началника на отбраната Константин Попов, главния комисар на МВР Георги Костов и други. Усеща се раздвижване по българо-турската граница. Усеща се раздвижване от другата страна и неспокойствието. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира. Мерките са засилени. От споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява. Най-важното нещо при преговорите между ЕС и Турция е бил антитерористичния закон на турската страна, но сега при обявеното извънредно положение той се вижда доста „мек”. Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, армия, полиция и началниците им са там. Готвим се за тежък проблем с бежанците. Поканен съм на среща на 24 август в Истанбул, а на 26 с канцлера Ангела Меркел ме е поканила с румънския президент в Берлин. „Има тревога по отношение на всичко, което се случва”.

 

За Радан Кънев и Реформаторския блок

 

Премиерът попита защо Радан Кънев не си подкрепя министрите. По думите му той не иска да ходи да се кара с тях, а иска да се кара с ГЕРБ. Борисов допълни, че Кънев говори неща, които са неистина и уточни, че когато ГЕРБ и РБ са се събрали и са се разбрали да си подкрепят министрите.

 

Радан Кънев ме вика да отида аз в парламента, да накарам Плевнелиев да се откаже от ГЕРБ...Значи има унижение от типа: "Ела тук, да се отречеш и ще слушаш какво ти казвам...."След това Радан Кънев казва: "Аз му подадох ръка..." Но той всъщност ми удря шамар.

 

Второ, Реформаторите изваждат Трайчо-обединител на нацията, а ГЕРБ го е извадил като министър. Т.е. няма как да го подкрепим.

 

За президентските избори

 

Те ще бъдат вота на доверие или недоверие. Но сега президентските избори са ми последната грижа. ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси в световен план.

 

Ако нашият издигнат кандидат не спечели, ще се откажем от мандат. Няма да се превръщам в Станишев. Това означава, че ще има по-силна политическа сила или коалиция, която е по-силна от нас. Много е важно дали Патриотичния фронт ще се представят добре. Ако сме успели на изборите, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори със смяна на министри, за да усилим последната година на управление.

 

Не мога да предопределя как ще минат президентските избори. Ако ме победят, ще кажа: Заповядайте, вие победихте.

 

За кмета на Трън

 

Кметът на Трън е от ГЕРБ. Как ги избираме? Първо ги издигат местните организации. Какво съм направил по случая. Така се подразних, че щял да съди телевизията. На всеки може да му се случи неприятност, след като кара кола. Знае колко бързо става. Посипи си главата с пепел. Иди при тази жена. Направете всичко възможно да се лекува това дете, да се грижи за него. Не искам да го чувам и виждам. По-тъпанарска позиция не съм чувал. Веднъж го сваляхме като кмет... Помолих главния прокурор, разбра ме, прехвърли делото от Трън в Перник по случая и сега ще се проведат всички експертизи по случая. Главният прокурор ми каза, че е изискал вече делото, на бюрото му е и е разпоредил да се провери всичко.

 

За делото срещу Сидеров

 

Трябва да платя две трети от годишната си заплата разходи - 30 хиляди лева! А ще получа 3 хиляди за обида от Волен Сидеров. 4 хиляди и нещо ми е заплатата. Сега ще правя "голямо извинявай господин Сидеров, да ми простите, че сте ме обидил. как можах да си помисля, че ме обиждате." Та да видим какво може да се направи.

 

След като това на мен ми се случва, значи представям си дали това е справедливост или какво става по останалите въпроси със съда.

 

По темата за Вежди Рашидов и журналиста от БНТ

 

Недопустимо е това, което е написал срещу журналиста. Разбрах, че имат личен конфликт. Обадих му се и му казах, че той не е скулпторът Вежди Рашидов, а министър. За творците водещо е емоционалното състояние, а за министъра е да се сдържа и да си мери думите. Като знам какво препати човека съм малко по на негова страна в чисто човешки план. /Pik.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев