Община Сливен

Сливенската художничка Благовеста Желязкова взе участие в международно триенале на акварела – Варна 2016

Сливенската художничка Благовеста Желязкова взе участие  в международно триенале на акварела – Варна 2016
20.07.2016 / 17:50

На 15 юли в галерия „Борис Георгиев“ в град Варна се откри изложба от Международното триенале на акварела „Духът на акварела“ . Творбите бяха подбрани на конкурсен принцип. След селекция от над 350 кандидатстващи автори за участие в триеналето бяха избрани 271 творби на 201 чуждестранни (от около 50 страни) и 70 български художници.

 

За официалното откриване и награждаване на отличените произведения в Триеналето пристигнаха участници от Китай, Япония, Хонг Конг, Тайланд, Грузия, Монголия, Швеция, САЩ, Индия, Пакистан, Иран, Италия и много други.

 

На 16 и 17 юли се проведоха демонстрации на различни методи на работа с акварел от майстори в тази техника: Иван Додов – България, Стела Кенфилд – САЩ, Лю Уи – Китай, Али Абас Саид – Пакистан, Ненко Чанев – България, Атанур Доган – Канада, Хелидон Халити – Албания, Си Си Лай – Хонконг, Рейнбоу Че - Хонконг. На 17 юли между 15 и 19 ч. пред погледа на варненци и гостите на града 16 художника създадоха акварел с дължина 10 м. представящ забележителности от град Варна.

 

В изложбата взе участие и сливенския художник Благовеста Желязкова. Тя сподели в официалната си страница във фейсбук (Blagovesta Zhelyazkova) впечатленията си от този форум:

 

„Международно триенале на акварела, Варна 2016 г. беше едно от най-позитивните и въздействащи арт събития, които съм посещавала през последната година. Толкова прекрасни произведения и творци от цял свят събрани на едно място превърна изложбата в истински празник на духа и акварела.

 

Искам да благодаря на всички организирали това събитие IWS Bulgaria, на Атанур Доган – основател и президент на IWS, на Селма Тодорова – ръководител на IWS България, Пламена Димитрова- Рачева – директор на галерия „Борис Георгиев“ – Варна и други!

 

Радвам се, че съм част от изложбата. Пожелавам много успехи на всички взели участие в нея. ”

 

Тя допълва: „Моята творба „Мост III” е част от поредица акварели, вдъхновени от водата и мостовете. Използвала съм техниката „мокро в мокро” в която обичам да работя от дете и според мен е най-подходяща да изразя чувствата на свобода и лекота, които водата и гледките на течаща река с мостовете над нея извикват в мен.”

 

След Варна изложбата ще бъде представена и в Сливен в галерия „Димитър Добрович“, както и в Галерия Райко Алексиев - София, Художествена Галерия „Жорж Папазов“ - Ямбол, Художествена Галерия „Владимир Димитров Майстора“ - Кюстендил и Градска художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" - Севлиево.

 

Събитието е под патронажа на Министерство на културата и се осъществява с финансовата подкрепа на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна и фонд Култура.

 

Още снимки от новината

Сливенската художничка Благовеста Желязкова взе участие  в международно триенале на акварела – Варна 2016
Сливенската художничка Благовеста Желязкова взе участие  в международно триенале на акварела – Варна 2016
Сливенската художничка Благовеста Желязкова взе участие  в международно триенале на акварела – Варна 2016

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев