Община Сливен

Номерът за спешни повиквания 112 ще е достъпен за хора със слухови и говорни увреждания

Номерът за спешни повиквания 112 ще е достъпен за хора със слухови и говорни увреждания
20.07.2016 / 14:37

Номерът за спешни повиквания 112 ще е достъпен за хора със слухови и говорни увреждания, съобщи Дарик.Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

 

Единодушно, с 92 гласа "за", депутатите приеха сред основните функции на центровете 112 да е и осигуряването на необходимите условия за достъп на граждани със слухови или говорни увреждания. Този достъп трябва да се осигури от министъра на вътрешните работи в срок до една година от влизането в сила на измененията.

 

Народните представители записаха, че "спешно повикване" е сигнал, подаден при необходимост от спешна помощ чрез гласово повикване на телефон 112 или чрез друг способ за хората със слухови или говорни увреждания.

 

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви пред журналисти, че техническото решение е да се създаде мобилно приложение за достъп до системата 112, чрез което да се обменя текстова комуникация между оператор на 112 и лицето, търсещо помощ. То ще бъде разработено съвместно с мобилните оператори. Ципов посочи, че мобилните оператори са поели ангажимент да осигурят безплатен интернет достъп за приложението.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев