Община Сливен

През август ще се проведе IX международен Фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2016"

През август ще се проведе  IX международен Фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2016"
20.07.2016 / 11:48

IX международен Фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2016" ще се проведе на 19, 20 и 21 август в местността Добромерица. Фестивалната програма това лято има някои съществени промени от познатия досега регламент.

 

Отпадат изявите на групите за автентичен български фолклор в съботния ден, като към най-впечатляващо представилите се от тях на предишни издания на фестивала е отправена специална покана от организаторите за участие в „Жеравна 2016". Избраните групи ще се включат с изпълнение в общата фестивална програма.

 

Представяне на клубове, школи и танцови състави за български народни танци ще се състои в съботния ден, 20 август. То няма да е със състезателен характер, но ще има стимулиращи награди за участниците, осигурени от Фондация „Българе".

 

Всеки клуб участва с изпълнението на две хора с общо време от 5 до 6 минути. Първо трябва да представи автентично българско хоро с названието и произхода му, като бъде посочен източникът, населеното място и името на човека, от когото са го разучили. Второто хоро е по избор на участниците - автентично или преработено. След края на събитието всеки клуб ще даде възможност на колеги и публика заедно да разучат стъпките на представените хора.

 

Промени има и в правилника на фестивала - в частта, касаеща представянето на майсторите на български художествени занаяти с тяхна продукция.

 

Входът за фестивалната територия е с платен пропуск, чиято стойност за посетителите е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.

 

От тази година за разполагане на търговска сергия или демонстрационен кът на фестивалната територия занаятчиите заплащат входна такса от 50 лева общо за трите дни, като в нея е включен безплатен пропуск за един човек.

 

Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Също така организаторите не поемат ангажимент за осигуряване на нощувки в квартири в Жеравна и околността. Предлага се безплатно ползване територията на палатковия лагер, която е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и тоалетни. Одобрените участници в Конкурса за клубове, школи и танцови състави заплащат 15 лева входна такса общо за трите дни.

 

Участващите в програмата на фестивала, официалните гости, дарителите и медийните партньори не заплащат входна такса.

 

Дарителите, официалните гости и закупилите ВИП пакети са обект на специално обслужване и се настаняват в обособен за тях „Войводски кът".

 

Живущите в Жеравна се освобождават от входна такса.

 

Жителите на град Котел заплащат такса от 10 лева. Жителството се удостоверява с лична карта при влизане във фестивалната територия.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев