Община Сливен

От 15-ти до 17-ти юли се проведе рали "Твърдица-Елена" 2016

От 15-ти до 17-ти юли се проведе рали "Твърдица-Елена" 2016
20.07.2016 / 10:15

15-ти, 16-ти и 17-ти юли стартира 12-тото автомобилно рали "Твърдица-Елена" 2016. Официални гости на откриването на автомобилното събитие бяха Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Мария Белова и Галя Захариева, кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, кметът на Община Елена Дилян Млъзев, зам.-кметовете на Община Твърдица Петко Борисов и Калоян Кременски, секретаря на Община Твърдица Пламен Курумилев, председателя на общински съвет - Твърдица Валентин Лазаров и председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков, гости, жители на град Твърдица.

Състезанието, което през последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново посрещна хилядите гости и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Елено–Твърдишкия Балкан.

В петък (15-ти юли) от 21:00 ч. на площад Свобода в гр. Твърдица беше даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под светлините на фойерверките и аплодисментите на публиката. В събота (16-ти юли) предстоеше административен и технически преглед. Ралито стартира в 16:20 ч. с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км), след които следваха етапите Детелината 3 и 4 от 18:00 часа, а в неделя (17-ти юли) от 16.30 предстоеше Супер специален етап 11 и непосредствено след това и награждаването на победителите.

Ралито протече в три дни. В събота (16-ти юли) ралито стартира в 16:20 ч. с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км), след които следваха етапите Детелината 3 и 4. През втория състезателен ден (неделя 17-ти юли) пилотите им предстоеше да преминат почти 100 състезателни км през Елено-Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка. А Скоростния етап 5 - "Чумерна" беше една загрявка за екипажите преди сериозният "Буйновци" (19.90 км.), който стартира от разклона за хижа Чумерна и финишира малко преди село Буйновци. След преминавания на новия за ралито етап "Яковци", екипажите имаха едночасово прегрупиране в центъра на гр. Елена, където зрители, гости и феновете на автомобилния спорт имаха възможност да разгледат колите от близо. Новостите в рали "Твърдица Елена" 2016 година не липсваха. Другото ново, беше двукратното преминаване на етапа Яковци, който преминава край живописния пейзаж на язовир "Йовковци" и финишира в предградията на град Елена, а от 16.30 предстоеше Супер специален етап 11 и непосредствено след това и награждаването на победителите.

Победител в таз годишното издание на Рали Твърдица-Елена 2016 станаха Пламен Стайков и Давид Кварацхелия-Давидоне с “Mitsubishi Lancer Evo 9”, която е втора победа за тях в 12-годишната история на надпреварата, на второ място станаха Мартин Сурилов и Здравко Здравков с Mitsubishi Lancer Evo 9 и на трето място станаха Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов с Mitsubishi Lancer Evo 9. Кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов и кметът на Община Елена Дилян Млъзев връчиха купите на победителите. Накрая в чест на победителите беше пуснат и химна на България в едноминутно мълчание. След това бяха наградени и останалите състезатели.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев