Община Сливен

Илинден е! Днес село Чинтулово отбелязва своя празник

Илинден е! Днес село Чинтулово отбелязва своя празник
20.07.2016 / 09:54

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

 

Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

 

Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.

 

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

 

Денят на Свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена Света литургия. Много от православните храмове у нас осят името на пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.

 

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

 

Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

 

В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

 

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

 

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите - кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен патрон - покровител.

 

На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата. Народното поверие за днешния ден гласи, че не бива да се работи, защото гръм може да удари човек или да подпали житата.

 

Този празник в България носи и друг знак, не по-малко огнен - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

 

По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден.

 

Сливенското село Чинтулово отбелязва своя празник на 20 юли - Илинден, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. От 10.00 часа днес ще бъде отслужена празнична света литургия в манастир "Св. Илия", който отбелязва храмов празник, съобщи кметът Иван Щилиянов. Честването започна ден по–рано с общоселско хоро в центъра на селото и концерт, в който се представиха пенсионерския клуб в селото, ученици от начално училище "Христо Ботев", женската певческа група "Белянка" и детският певчески състав "Здравец" при НЧ "Светлина 1930". Село Чинтулово се намира на 12 километра от Сливен. В селото живеят около 1 500 души, които всяка година честват празника на Чинтулово на Илинден.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев