Община Сливен

Отбелязваме 179 години от рождението на Апостола на свободата

Отбелязваме 179 години от рождението на Апостола на свободата
18.07.2016 / 10:19

България отбелязва днес 179 години от рождението на Васил Левски. По традиция център на тържествата е родния град на Апостола на свободата - Карлово, съобщава БНР. Сутринта в храма Свети Николай ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите на церемонията ще се отправят към гроба на майката на Левски Гина Кунчева , където ще поднесат венци и цветя в знак на преклонение. С литийно шествие карловци и гости на града ще се оправят към площад „20-ти юли“.

Там те ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход: „По стъпките на Васил Левски" като преди това ще бъдат издигнати знамената на България и град Карлово и ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

В официалната програма за днешния ден са предвидени концерти, литературни четения , както и представяне на туристическия комплекс „Старинно Карлово“. По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще се състои тържественият митинг - заря с начален час 21 часа. БНР ще предава ритуала пряко от площад „Васил Левски“.

В Ловеч годишнината от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с поднасяне на цветя и вени на най-големия паметник на Левски у нас. Тържествено честване ще има и на Къкринското ханче, което е превърнато в първия музей посетен на живота и делото на Левски преди 85 години. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред барелефа на Левски в двора на ханчето. Там ще бъде прожектиран документален филм за откриването на Къкринското ханче като музей и показана новата му експозиция. Честванията в Ловеч ще завършат със заупокойна лития в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“и концерт на квартет „Светоглас“ .

Във Велико Търново за безплатни посещения ще бъдат отворени музеят "Възраждане и Учредително събрание" и музеят "Затвор", в чиито експозиции се съхраняват реликви на Васил Левски. В центъра на града ще има общоградско честване с участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски". След поднасянето на венци на признателност, курсантите ще преминат в тържествен марш пред паметника на патрона на военния университет, добавя националното радио./СЕГА

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев