Община Сливен

Над 19 млн. лв. са прибрали ало измамниците за 5 години

Над 19 млн. лв. прибрали ало измамниците за 5 години
16.07.2016 / 12:56

Над 19 млн. лв. са потънали в джобовете на ало измамници през последните 5 г. Само през миналата година доверчиви хора са дали 6 736 761 лв. За сравнение през 2011 г. сумата е 2 057 064 лв.

 

Тревожните данни са част от анализ за телефонните измами от 2011 до 2015 г., направен от отдел “Аналитичен” на Върховната касационна прокуратура. Резултатите бяха представени в четвъртък от шефа на отдела Сава Петров.

 

Основният извод е, че броят на ужилените нараства с всяка година, но едва 1/10 от случаите са разкрити.

 

Мошениците са поискали през 2015 г. близо 5 млн., за разлика от 2011 г. - 1 893 830 лв. Разминаването между поисканите и получените суми идва оттам, че когато бандидите усетят, че хората “клъвват", вдигат мизата.

 

През 2011 г. са регистрирани 206 ало измами, а са разкрити 31. През 2013 г. от 568 случая ясни били 44. През 2015 г. измамите скачат 3 пъти. Тогава от съобщените

в полицията 918 случая разкрити са 85, т.е. 9,2%

Според прокурор Петров броят на измамите е много по-голям, защото не всеки се оплаква в полицията.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече е изпратил анализа на председателя на парламента Цецка Цачева, на лидерите на партиите в НС и министрите на вътрешните работи и на правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева.

 

Прокурорите са направили профил на измамниците и на жертвите им.

 

93% от мошениците са мъже. Жените се включват само като помощнички на приятелите си.

 

65% от измамниците са безработни роми на възраст между 18 и 35 г. с основно или

никакво образование, осъждани за измами. Най-често те са от 3 региона - Велико Търново, Плевен и Русе.

 

Типичната структура, по която действат, е следната. Т.нар. въртяч се обажда по телефона. На ден той прави от 600 до 1000 позвънявания на различни номера.

 

Следващите в схемата са “хората с коли”, които носят парите до организаторите. Третият е мулето, което взема парите от жертвата. В някои от случаите мулето има контакт с хората с колите, в някои изобщо не знае, че пренася пари. През миналата година 143-ма са станали жертви на ало измамници в София, във Варна - 113, в Русе - 91, в Стара Загора - 62, в Бургас -55.

 

87,5% от всички пострадали са хора над 60 г. Две трети от тях са жени. През м. г. са ужилени 304 мъже и 852 жени.

 

Най-често жертвите са с български произход, семейни, от голям град, образовани - със средно или висше образование, които имат стационарни телефони.

 

Лъжата, която мошениците пробутват обикновено е че близък се нуждае от спешна операция. Другата е, че роднина е пострадал при катастрофа. Следва измамата, че близък е болен от свински или птичи грип и има нужда от пари.

 

Използва се и номерът, че роднина е направил катастрофа и трябва да бъде измъкнат от ареста. Възрастните често се хващат на въдицата, че спешно трябва да дадат пари, защото в момента в района се провежда полицейска операция по залавяне на ало измамници.

 

Една от лъжите е и, че е роднина е пратил колет от чужбина, друга - за спешно купуване на техника. През последните месеци в София се наблюдавало преплитане на схемите.

 

Наред с увеличаване броя на ало измамите расте и броят на досъдебнити производства, съобщи прокурор Петров. Те са 40 на сто от делата за всички измами. През 2011 г. са били 620, през 2015 г. се увеличават на 1254. От тях 111 са прекратени, а 1354 са спрени, като в тази бройка влизат дела, образувани и от предходни години.

 

Тревожната тенденция е, че броят на спрените дела поради неоткрит извършител нараства.

 

За съжаление обаче, наказанията, които се дават за ало измами, са най-често условни или под 5 г. лишаване от свобода.

 

При разплитането на ало измами полицаите се натъкнали на куриози.

 

Мъж от Добрич се оказал собственик на 80 000 предплатени симкарти

 

Друг от Димитровград притежавал 55 000, негов съгражданин - 25 000 карти.

 

Това не означавало, че те ги ползват, а по-скоро ги предоставят на “въртячите”.

 

Затова едно от предложенията на прокуратурата е да се въведе лимит на броя на предплатените симкарти, които може да притежава един човек.

 

От прокуратурата пишат в анализа си, че сегашната ситуация е абсурдна

 

“Анонимността остава на практика в същите мащаби, както и преди регистрацията на купувачите на такива карти”, се казва в документа.

 

Друго предложение за промяна в Закона за електронните съобщения е да се удължи срокът, в който мобилните оператори пазят данните за трафика. Сега той е 6 месеца.

 

Това щяло да подпомогне работата на разследващите, защото имало случаи, които се разкриват след година например.

 

Магистратите настояват да се предвиди срок за произнасяне на съда, когато има искане за достъп до трафични данни за разкриване на ало измами. Аргументът им е, че при разплитането на схемите трябвало да се действа бързо.

 

От прокуратурата предлагат и по-тежки наказания за ало измамите, още повече когато са дело на организирани престъпни групи.

 

Друга идея, която се обмисля, е към Върховната касационна прокуратура да има звено, което методически да помага на колегите си, които работят по тези случаи.

 

“Ако не се вземат мерки, това престъпление ще се превърне в истински бич”, предупреди прокурор Петров.

 

С тв клип ще предупреждават пенсионерите за мошениците

 

Една от мерките за справяне с опасността от ало измамници е да се излъчва телевизионен клип, който да предупреждава хората.

 

Сотир Цацаров вече е имал среща с ръководството на БНТ по този повод, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 

В следващите дни предстоят срещи с шефовете и на другите национални телевизии.

 

Идеята била клипът да тръгне в часовия пояс, предпочитан от възрастните хора.

 

От прокуратурата обясниха, че за справяне с ало измамниците трябва да се работи по линия на превенцията. Това щяло да става с брошури, с публикации в медиите, разговори и беседи.

 

“Човек, който е предупреден, той е и въоръжен”, добави Арнаудова.

 

Анализът на прокуратурата бил първата крачка в разяснителната кампания, която тепърва започвала.

 

“Ще предоставим на хората максимално количество информация”, увери говорителят на главния прокурор.

 

Друга идея била да се направи времева и териториална карта на извършените телефонни измами. Според прокурорите чрез нея може да се прецени колко от случаите са взаимносвързани и дело на една и съща група.

 

Телефонните измами причиняват стрес, задължения и морални щети не само на жертвите, но и на техните семейства, е констатацията от анализа.

 

В 51% от случаите се дават до 3000 лв.

 

Заедно с прокурорите по темата ало измамници работили и 22-ма студенти от УНСС. Те проучили 998 публикации във вестниците “24 часа”, “Труд” и “Монитор” и два сайта. Изследването на студентите също бе представено в четвъртък.

 

Анализът показал, че в 51 на сто от случаите дадената сума била до 3000 лв., в 9% - от 10 до 20 000 лв. и в 10% - над 20 000 лв. При останалите измами са прибирани от 400 лв. до няколко хиляди лева.

 

Общата сума, която прибрали ало измамниците, била 8 380 000 лв. Тя е само по медийните публикации за различни случаи.

 

Според анализа на студентите 42% от жертвите били на възраст между 71 и 80 г., в 38% над 80 г. Само 1% от пострадалите били под 18 г., а 3% между 18 и 50 г.

 

Друг любопитен факт от изследването е, че най-често хората давали пари, които държат в дома си - при 83% от пострадалите. При 13 на сто са дадени спестявания, които се съхраняват в банка, а при 4 на сто пари, взети назаем от близки и познати.

 

В много от случаите измамените хора дори нямали визуален контакт с престъпниците, защото хвърляли парите през балкона или ги оставяли в тайници, посочени от бандитите.

 

Ало измамниците все повече ползват нови технологии. Те са не само изобретателни, но и артистични - плачат по телефона, преправят си гласовете, е друго от заключението в анализа на студентите. /24 часа

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев