Община Сливен

Три жени оставиха сираци заради гурбет в Испания,четири са тежко ранени

Загиналата Бисерка Ковачева бере ягоди от 9 години в Испания. СНИМКА: 24 часа
15.07.2016 / 22:56

Жертвите - Милена Михайлова, Бисерка Ковачева и Светла Петрова, са от Неделино и имат по две деца. Още 4 българки са тежко ранени, след като камион помете на магистрала джип с берачки на ягоди.

 

Синът на Бисерка работел с майка си, но се върнал, за да изкара шофьорски курс, чуди се откъде ще вземе пари да прибере загиналата

 

Три жени от Неделино са загинали, а още четири са тежко ранени след жестока катастрофа в Испания. Шест деца остават сираци.

 

Трагедията се разиграла на магистрала на 120 км от Мадрид около 17 часа българско време в четвъртък.

 

7 българки, берачки на ягоди, се връщали от полето в джип “Нисан Патрол”. Пътували към квартирите си в град Авила. На качване на магистралата нисанът не дал предимство на движещ се с висока скорост камиони бил пометен.

Джипът бил шофиран от българка, също берачка на ягоди. Жената се казва Марияна от Мадан.

 

“Инцидентът се е случил на шосе №502, свързващо градовете Авила и Кордоба, близо до град Ниахара. Микробус, транспортиращ сезонни работници, шофиран от българка, се сблъсква с тежкотоварен автомобил.

 

Вследствие на което две от нашите съгражданки са починали на място, а малко по-късно третата е починала в болницата в Авила. При катастрофата има тежко ранени, като 2 от жените са в критично състояние, а три са с по-леки наранявания. Жената, която е управлявала микробуса, също е българка и е невредима”, обясни Цветелин Цолов, консул в посолството ни в Мадрид, цитиран от БНТ.

 

Жертвите са 39-годишната Милена Михайлова, Светла Петрова, на 41 г., и Бисерка Ковачева, 39 години.

 

В петък в Неделино спрягаха имената на още две жертви, но информацията не се потвърди.

 

Става дума за тежко ранените Нешка Годумова от Неделино и Фанка Бодурова от съседното село Старцево. Останалите две жени са по-леко ранени и са транспортирани в болница в Авила и Саламанка.

 

“Нешка е с тежки рани. Има удари при катастрофата в областта на главата и счупени ребра. Чухме се с нея, вече е по-добре”, каза зет ѝ Севдалин Шехов.

 

Неделино почерня след новината за толкова жертви. И трите починали жени живеят на улица “Баба Тонка”, която се намира над площада в центъра на града.

 

“Нещата трябва да се случат възможно най-бързо и телата на жените да се приберат час по-скоро тук, защото тази агония не може да продължава. Трагедията и болката са огромни, няма думи, които могат да се изразят. Молим всички, които имат възможност, да помогнат да си приберем близките, за момента това ни е много важно, не знаете каква драма е по къщите”, каза Мария Калинова, приятелка на Милена Михайлова. Двете започнали да ходят на гурбет от 2007 г.

 

Милена има две дъщери, които остават сираци. Малката Лариса ще бъде наесен в 11-и клас, а голямата Цветелина, която тази година е била абитуриентка, вече е приета в Пловдивския университет да учи в специалност “Медицинска биология”.

 

“От 10 години ходи на гурбет в Испания”, обясни мъжът на Милена - Бойко. Той е безработен и в момента получава помощи от бюрото по труда. За прехраната на семейството се грижела Милена. (Какво разказа още той - виж карето.)

 

“Най-тежкият момент от живота ми бе в четвъртък вечерта, когато не знаех как

да съобщя за смъртта на жена ми на децата Здравко и Дани”, не криеше сълзите си Данаил Петров, съпруг на Светла.

 

Двамата нямат брак, но живеят на семейни начала. Светла била приятелка с тежко ранената Фанка Бодурова от Старцево, с която 9 г. ходят на гурбет.

 

“Много се двоумеше последния път дали да иде, понеже почина брат ми. Искахме да остане, но тя замина, за да може да си пази работното място за в бъдеще. Първоначалните ни планове бяха да отиде на късни ягоди, а лятото да си дойде и да помага вкъщи”, казва още Данаил.

 

Заедно с него за подкрепа бе и съседката Софка Стефанова. Жената също ходи редовно да бере ягоди в Испания, но се е върнала преди две седмици, защото се е разболял свекър ѝ и трябва да го гледа.

 

“Познавам Марияна от Мадан - шофьорката, която е карала джипа. Тя е за първа година в Испания”, нарежда Софка. Жени, които са работили там, разказаха, че само да имаш книжка, испанците ти дават да караш автомобилите, с които се превозват работничките. А Марияна цял ден е брала ягоди наравно с другите и накрая се качила да шофира.

 

“Шофьорите на микробусите и джиповете също работят на полето. В края на деня почти нямаш сили, но трябва да сядаш зад волана”, каза Иван Димитров от Златоград - шофьор на микробус, който от няколко години работи в Испания - на север до Валядолид. Тази година мъжът не е заминал и затова нарамил гайдата си да свири на събора на Рожен. В памет на трите загинали жени от Неделино фолклорният фестивал на Рожен започна с минути на мълчание.

 

“Не съм на себе си. Преди дни се върнах от Испания и не мога да повярвам, че е възможно да се случи това, което е станало с майка”, казва съкрушеният син на Бисерка Ковачева - Борис. 20-годишното момче е работило заедно с нея в района на Андалусия, но тя се преместила в посока Мадрид.

 

Борис се върнал в България преди няколко дни, за да изкара шофьорски курс.

 

“Шест месеца бях в Испания, нищо не припечелих, почти всички доходи отиват, за да се покрият разходите, но все пак е по-добре, отколкото тука”, каза Борис.

 

Бисерка има и дъщеря Даниела, която е в 10-и клас. Бисерка била женена за мъж от село Средец, но се развели и дъщерята отишла при бащата. Момичето обаче избягало при приятел в рудоземското село Чепинци.

 

Борис живее с баба си по майчина линия. Семейството е много бедно и не знае как ще покрие разходите по превозването на загиналата Бисерка от Испания до България.

 

“Хората нямат изход. В Неделино е мъртвило, безработицата е голяма и шансът да се припечелва в чужбина стои пред всеки в нашия район”, казва Севдалин Чандъров, който е бил пет години да бере домати в Южна Испания. Там се залюбил с румънката Адриана Петку, от която има 8-годишна дъщеря Жасмина.

 

Чандъров воюва години наред срещу съдебната система и бившата си жена, която получи правата над детето. Двамата още водят дела при кого да иде рожбата им. Детето сега е в Неделино при баща си, учи в местното училище и наесен ще е в 4-и клас.

 

В района градчето Авила, където е станала катастрофата, работят около 80 жени от Неделино. Първите гурбетчийки преди години ходили чрез бюрото по труда, но сега се договарят директно там, най-често с испански фирми, обясняват в родопския град.

 

Близо 300 жители на Неделино са на работа в Испания.

 

Броят се на пръсти тези, които се препитават с тютюн по родния край. По-голямата част от жителите на общината, които отглеждали тютюн, обаче от миналата година не са си получили парите.

 

“В община Неделино безработицата е 26 процента. Мъжете работят предимно в областта на строителството из страната, а жените отиват в чужбина да берат селскостопанска продукция. Доста неделинци работят и в района на Ница във Франция, където загинаха десетки хора. За щастие, сред тях няма наши съграждани”, заяви кметът на Неделино Боян Кехайов.

 

На извънредно заседание на общинския съвет бе обявен тридневен траур. Стана ясно, че испанският работодател ще поеме разноските по репатрирането на телата до София. Оттам за транспортирането им до Неделино и за погребенията ще се погрижи общината.

 

Съпругът на Милена: Искаше да изкара някой лев, плащат им по 30-ина евро на ден

 

"Всяка вечер звъня по телефона, за да се чуем с Милена. Звънях и в четвъртък, но никой не ми се обади. След 10 минути ми позвъниха, за да ми кажат, че е станала катастрофа и жена ми е била във въпросния микробус. По-късно разбрах, че е мъртва”, с насълзени очи разказа съпругът на нелепо загиналата - Бойко. Той разказа, че тя от 10 г. ходи на гурбет в Испания.

 

“Нищо не е изкарала, плащат им по 30-ина евро на ден, събота и неделя не работят, сами си плащат ток, вода, пътни и застраховка живот. Наети са директно от испански фирми. Искаше да изкара някой лев. Преди два дни ми изпрати снимка, това е последното нещо, което имам от нея. Всички сме на една улица, почерня ни кварталът”, допълни още Бойко.

 

Сестра му Блага Михайлова също е била на гурбет две години в Испания и познава добре обстановката. “Работят и живеят в мизерни условия. Имат общи бани, понякога за 20-30 човека. Храната ти е под леглото, защото няма място. Спиш на двуетажни легла с още пет души в стая. За всичко се чака на опашки”, разказва Блага.

 

Тя е решила вече да не ходи да работи в чужбина. Заминала по принуда, защото съпругът ѝ паднал от скеле в София, счупил си две ребра. Оставила тогава бебе на 7 месеца, за да изхранва семейството, докато съпругът ѝ е болен. След като оздравял, той отново поел на гурбет, но този път като строител в Германия. Блага го чака да се върне тези дни.

 

Тя припомня трагичен случай от миналата година, когато нейна съгражданка починала в Испания. Семейството се принудило да чака 25 дни, за да събере пари, да приключат разследванията, за да могат да погребат близката си в родния град./24 часа

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев