Община Сливен

16-годишен пилот от Сливен ще стартира в предстоящото автомобилно рали "Твърдица – Елена"

16-годишен пилот от Сливен ще стартира в предстоящото автомобилно рали "Твърдица – Елена"
14.07.2016 / 17:20

16-годишен пилот ще стартира в предстоящото автомобилно рали "Твърдица – Елена". 12-тото издание на проявата ще се проведе от утре, 15-ти юли, до 17-ти юли.

 

Най - младият автомобилен състезател в България се казва Виторио Попов и е от Сливен. За Topnovini.bg той заяви, че от малък мечтае да бъде автомобилен състезател, като баща си Христо Попов.

 

„От 4-5 годишна възраст нямам пропуснато нито едно рали в България и с нетърпение чаках да порасна и да стана пилот. Ето, че моментът настъпи”, сподели вълнението си Виторио.

 

Българската федерация по автомобилизъм (БФАС), съвместно с Международната федерация (FIA), с куп усилия позволиха на Виторио Попов са стартира в рали надпреварата на 16- годишна възраст.

 

„Това ме прави много щастлив. Дойде моментът, в който моята голяма детска мечта стана реалност”, каза още младият пилот. Той поясни, че дебютът му е бил на рали „Сибиу” в Румъния през април 2016-та, където е участвал на 16 години и 14 дни.

 

„Този уикенд ще стартирам в 12-тото издание на рали „Твърдица- Елена”, а навигатор отново ще бъде моя баща, без който участията ми и сбъдването на голямата мечта, нямаше да са реалност”, допълни Попов-младши.

 

Виторио Попов е ученик ГПЗЕ „ Захарий Стоянов”. С моторни спортове се занимава от 10-годишна възраст.

Преминал е курс за професионално управление на АТВ машина при Тодор Христов - един от първите българи участвали на Рали Дакар.

През 2011 г. е шампион в класа си с Ямаха 350 кубика, което е и първото му сериозно постижение. Година по-късно преминава на 450 - кубиково Кавазаки и през 2013 година е шампион при по- големите. Временно се откъсва от мириса на бензин, но пък се насочва към колоездачния спорт, където също постига успехи, изкачвайки се на 7 подиума.

 

Днес вече има разрешение от съответните федерации и е най-младият автомобилен пилот в България. /"Топновини"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев