Община Сливен

Продължава лечението на Стария бряст. Днес беше инжектиран за втори път

Продължава лечението на Стария бряст. Днес беше инжектиран за втори път
13.07.2016 / 19:17

Старият бряст в Сливен днес беше инжектиран за втори път тази година срещу заболяването трахеомикоза, т.н. холандска болест. Лечението се извършва от доц. Стефан Мирчев от Лесотехническия университет, в екип с г-н Рашид Рашид, който организира цялостната дейност по диагностика на състоянието, лечение и профилактика на дървото. Екипът е подписал договор с община Сливен за цялостната дейност по укрепването и възстановяването на Стария бряст, обявен за европейско дърво на 2014 година.

 

«Половината от предвидените за тази година дейности са извършени, в частта, която беше свързана с изпълнението от чуждестранните специалисти, защото в тези сфери нямаме опит. Тези дейности се сведоха до определяне на степента на загниване на дървото и стъблото, укрепване на короната му. Инжектирахме го срещу опасното заразно за дърветата заболяване трахеомикоза. Преценихме, че възрастта му не позволява някакво ударно еднократно инжектиране и направихме малка трикратна дозировка, сподели на пресконференция преди манипулацията доц. Мирчев.

 

Диагностирани са трите основни проблема на Стария бряст:хранителният режим, загниването на стеблото и клоните и трахеомикоза.

 

„Вторият етап е търсене на решение. Трябва да се оптимизират въздушния, водния и хранителния режим”, поясни още доц. Мирчев. По думите му ефектът от грижите за дървото - хилядолетник е видим.

 

Първото инжектиране с препарат и специален уред от САЩ беше извършено на 22 април, втората манипулация се извърши тази вечер, третата ваксина ще се постави през есента, в края на вегетацията на дървото и преди обледяване на клоните му.

 

Още снимки от новината

Продължава лечението на Стария бряст. Днес беше инжектиран за втори път

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев