Община Сливен

Доктор съветва как да избегнем слънчев удар. Децата до 2 години са първата група сред най-застрашените в горещините

Доктор съветва как да избегнем слънчев удар. Децата до 2 години са първата група сред най-застрашените в горещините
13.07.2016 / 09:39

Децата до 2 години са първата група сред най-застрашените в горещините, следва групата на тези до 6 години, хронично болните и хората със сърдечносъдови заболявания. Това заяви пред БНТ д-р Благомир Здравков, който даде полезни съвети за поведението ни в големите горещини.

Ето какво каза още той:

Пиенето на вода трябва да бъде засилено. Пациентите със сърдечни страдания имат рестрикции за пиене на вода, но за здрав възрастен са необходими 30-40 мл на килограм за денонощие, т.е. около 2-2,5 л.

На децата трябва да им се дава вода толкова, колкото искат. Не трябва да забравяме да им даваме вода на всеки час, час и половина, особено ако са изложени на слънце.

Когато е горещо, трябва да има прием на по-малко калории. Повече плодове и зеленчуци, а от месата нетлъсти- риба и пилешко да се ядат. Телешкото също е добър вариант. Свинското трябва да го оставим за Коледа.

При обилно потене трябва да се увеличи и приемът на сол, тъй като с потта се губи натрий, допълни доторът.

Ако има мускулни крампи, удачен е и приемът на магнезий. Напоследък в аптеките има магнезиеви масла, които се усвояват по-лесно. Има още един допълнителен ефект от това - че насекомите не са така привлечени от хората, когато се употребяват тези масла.

Които работят навън, трябва да са облечени с естествени материи, които допуска свободно движение на въздуха. Главите им трябва да са защитени с шапки, защото шапките предотвратяват слънчевия удар.

За тези, които спортуват, трябва да намалят хранителните добавки, защото в жегите те вредят.

Между топлиния и слънчевия удар има разлика. На улицата възниква слънчев удар - резултат от прякото греене върху главата, когато тя не е защитена. UV-лъчите влияят на мозъка и се получава оток, който предизвиква удара.

Топлинният удар идва в затворени помещения, където е горещо и влажно. Хората са объркани, замаяни, със сухота в устата.

Първата помощ е задължително извеждане от средата - на въздух и на сянка. Отварят се дрехите, да няма стегнати. Да се даде на човека студена вода.

Но тежките случаи са с нарушено съзнание и не трябва нищо да се дава на пострадалия, а трябва да се охлади по главата и врата.

Климатиците трява да са настроени с разлика от 10 до 15 градуса разлика от външните температури. Ако отвън е 30 градуса, вътре да е 20. Може да се спи на климатик, но не тялото да е точно срещу дифузера, който духа.

Ако в колата на климатик е 20 градуса, а навън 40, не е изключено да ви заболи главата, когато излезете навън, тъй като топлината разширява съдовете, а хладът ги свива.

Плувците първо да се намокрят, а да не скачат директно в студената вода, тъй като може да има фатален изход, посочи още докторът./Пик.бг

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев