Община Сливен

Прокуратурата ще разследва Кеворк Кеворкян за расистки изказвания

Прокуратурата ще разследва Кеворк Кеворкян за расистки изказвания
11.07.2016 / 17:37

Журналистът Кеворк Кеворкян ще бъде разследван за извършване на престъпление заради няколко статии и телевизионно предаване, в които е направил расистки изказвания спрямо ромите в България.

 

Това става ясно от разпореждане на Софийската апелативна прокуратура за по-пълна проверка по случая, след като е отменила постановленията на Софийската районна и Софийската градска прокуратура, с които се отказва разследване заради антиромската реч на Кероркян. За това съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК).

 

Преписката е образувана по жалба на журналиста от "Дневник" Спас Спасов от 2012 г., към която се е присъединила и журналистката Кремена Будинова. Двамата са представлявани от адвокат Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет. Основание за жалбата на Будинова и Спасов са публикации и авторски телевизионни предавания на Кеворкян: статии, озаглавени, съответно, "Боклуци", "Левски, Йото и циганите" и "Циганското нахалство"; и два броя на предаването "Всяка неделя", излъчени на живо в ефира на "Нова телевизия".

 

Районната и градската прокуратура са отказали да образуват досъдебно производство срещу Кеворкян, защото според тях той не целял да подбужда към дискриминация, а изразил "гражданска и журналистическа позиция", както и защото нямало данни за хора, които са предприели действия на насилие, омраза или дискриминация срещу роми заради публикациите му.

 

Прокурор Людмил Коюмджиев от апелативната прокуратура обаче отменя постановленията на колегите си, защото ги намира за необосновани и незаконосъобразни.

 

Според Коюмджиев има данни за престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс – проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация.

 

Според прокурор Коюмджев извършената предварителна проверка по случая е непълна. Освен това с постановлението на Софийската градска прокуратура са допуснати и други процесуални нарушения.

 

Коюмджев е разпоредил по-пълна проверка, като е върнал материалите по случая в Софийската районна прокуратура.

 

"Постановлението на прокурор Коюмджиев е един от малкото адекватни актове на прокуратурата по случаи на расистка реч на омразата", заяви адвокат Маргарита Илиева. /Faktor.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев