Община Сливен

Фотоизложба на призрачния чилийски град Хъмбърстоун пристига в Сливен

Фотоизложба от 24 фотоса на призрачния чилийски град Хъмбърстоун пристига в Сливен
09.07.2016 / 15:05

Изложба от 24 фотоса на призрачния чилийски град Хъмбърстоун се открива на 13 юли, от 17.30ч., в Художествена галерия "Димитър Добрович"/ бул. "Цар Освободител", №13/. Кадрите са заснети от италианския фотограф Марко Бертолини през август 2014 г.

Хъмбърстоун е открит през 1872 г. по време на бума при производството на селитра. Сред тропичния пустинен изглед на Атакама, покрита с подвижни пясъци, чакъл и камъни, започва да се оформя селище, което бързо се превръща в оживен миньорски град. Когато на пазара излизат изкуствените торове, нуждата от селитра намалява и градът постепенно обезлюдява. Обективът на Марко Бертолини е запечатал живота на хората, населявали Хъмбърстоун, много години след като са го напуснали, оставяйки усещането, че може би зад онзи ъгъл все пак ще надникне човешко същество.

През 2005 г. Хъмбърстоун е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и привлича любителите на силни усещания.

Изложбата ще бъде представена в Сливен със съдействието на Италианския културен институт – София.

 

 

ЗА АВТОРА

Марко Бертолини е роден през 1961 г. в San Giovanni Valdarno, Италия.

"Невидим наблюдател - да виждаш важните факти в нещата около теб, без да им влияеш или да манипулираш волно или неволно сцената. Това е целта на фотографията ми, да отразиш реалността с надеждата зрителят да преживее емоцията, която аз съм усетил ", това е философията на най-награждавания през 2014 г. италиански фотограф в неговата родина и по света.

Марко Бертолини започва да снима през 1985 г., но едва през 2012 г. се присъединява към фотографската асоциация F. Mochi of Montevarchi (Италия). През 2013 г. започва да участва във фотографски конкурси, в които до момента е спечелил над 300 награди в 46 различни страни по света.

Предпочитан фотографски жанр е репортажната фотография, която му позволява да съвместява двете най-големи страсти в неговия живот - фотографията и пътуванията.

През 2014 г. е най-награждаваният италианец в Италия и по света, събирайки над 200 награди, в това число отличия на италианската национална асоциация и FIAP.

Още снимки от новината

Фотоизложба от 24 фотоса на призрачния чилийски град Хъмбърстоун пристига в Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев