Община Сливен

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство в Сливен продължава своята дейност

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство в Сливен продължава своята дейност
08.07.2016 / 12:10

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство в община Сливен, изграден преди три години, продължава своята дейност. Секретарят на съвета Йорданка Раданчева – историк и журналист, припомни целите и задачите на неформалната организация на заседание, проведено на 7 юли в зала 119 на община Сливен.

Присъстваха Кети Пирдопска - председател на сдружение „Мати Болгария”, д-р Владимир Демирев – етнолог, краевед, Вълкан Янев – секретар на Сливенската митрополия, арх. Лора Йовчева – главен арх. на община Сливен, арх. Петър Чернинков, Тодор Тодоров – от сдружение „ Памет”, Цвета Бъчварова - юрист, Васил Дечев – историк и краевед. В работата на съвета взеха участие общинският съветник Милена Чолакова, председател на Комисията по култура в Общинския съвет и експерти от община Сливен.

Бяха направени предложения за попълване на състава, както и потвърждаване на взетите решения от предишни срещи. Сред тях е включването в регистъра на паметниците на културата на 3 обекта с местно значение. Това са Старата баня на Сливенските минерални бани, каменна крепида около бившата Друмева могила в Старо село и Горчивата чешма в с. Николаево. Изтъкната бе необходимостта от поставяне на информационни двуезични табели на забележителни културни и туристически обекти в общината. Следващото заседание ще избере председател и ново ръководство.

Общественият съвет за закрила на културното наследство в община Сливен е съвещателен орган към кмета, според Закона за културното наследство. Той не е юридическо лице. Неговата основна функция е да дава предложения, свързани с работата на общината по идентифициране, опазване и социализиране на културно-историческото наследство.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев