Община Сливен

Връщат дело на Лечков срещу Прокуратурата в Окръжен съд- Сливен

Връщат дело на Лечков срещу Прокуратурата в Окръжен съд- Сливен
07.07.2016 / 18:15

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков съди Прокуратурата. Това става ясно от гражданско дело по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ) образувано в Старозагорския окръжен съд.

 

То е по искова молба Йордан Лечков против Прокуратура на Република България, с която моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 543 055,44 лв., представляваща обезщетение за непозволено увреждане чрез незаконни действия. Тези незаконни действия се изразяват в обвинение в извършване на престъпление и отстраняване от длъжността Кмет, представляваща сбора от сумата от 450 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди; сумата от 2 500 лв. - имуществени вреди; обезщетение за забава, считано от 26.06.2014 г. до датата на завеждане на иска в размер на 90 555,44 лв., ведно със законната лихва до окончателното заплащане.

 

От Окръжна прокуратура обаче възразяват за местна неподсъдност на делото. Молят то да бъде изпратено по компетентност на Окръжен съд Сливен, тъй като твърдяното незаконно обвинение е повдигнато и поддържано от Окръжна прокуратура Сливен. Наред с това оспорват иска за обезщетение за неимуществени вреди като неоснователен, непочиващ на доказателствата за причинно – следствена връзка между резултата и увреждането и по размер като силно завишен.

 

Според старозагорските магистрати, компетентен да разгледа делото в случая е Окръжен съд Сливен. Затова и прекратява производството по гражданското дело, и изпраща делото по подсъдност за разглеждане на Окръжен съд Сливен.

 

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив./ Topnovini.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев