Община Сливен

Областният управител Татяна Петкова участва в кръгла маса за интегрирането на жп транспорта в областните и градски схеми

------------------------------------
06.07.2016 / 10:54

На 05.07.2016 т. областният управител Татяна Петкова и главен експерт Мартина Златева участваха в кръгла маса на тема „Адекватно интегриране на железопътния транспорт в областните и градски транспортни схеми“. Събитието беше организирано от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, под егидата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Участваха областни управители, кметове и представители на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), експерти от МТИТС и Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Целта на събитието бе постигане на диалог и оптимални резултати за всички заинтересовани страни по отношение разработването на адекватни и ориентирани към потребностите на гражданите регионални и градски транспортни схеми.

Сред темите на срещата бяха подготовката на Годишния график за движение на влаковете през 2017 г., планирането на интегрирани транспортни схеми и превозни документи, новите идеи на железопътния превозвач по отношение на тактови графици по определени направления и др. Важни проекти, които бяха набелязани, са интеграцията в разписания и тарифите между железопътния превозвач и другите участници, обслужващи областните и градски транспортни схеми, организацията на довеждащ транспорт от отдалечените населени места до спирки и гари, разработването и внедряването на иновативни технологии, които да способстват за въвеждане на обща тарифна политика в отделни участъци.

Въпреки че броят на пътниците намалява с 8 до 10% всяка година, поскъпване на цените за ползване на услугите на български железници няма да има. Това каза Димитър Костадинов - управител на „БДЖ-Пътнически превози“. По думите му в плановете за следващата година няма да се закриват гари и няма да отпаднат линии. В дружеството планират превозите на пътниците да се извършват с 20 международни, 80 бързи и 147 обикновени пътнически влака плюс 345 крайградски пътнически влакове.

Проблемите бяха поставени и дискутирани и се постигна съгласие за по-ефективна комуникация между „БДЖ-Пътнически превози“ и областните и общински администрации за предлагане на по-добра обществена услуга.

 

Национална конференция проведе „Надежда и домове за децата – клон България“

 

На 05.07.2016 г. експерти от Областна администрация Сливен взеха участие в годишна национална конференция под надслов „Заедно“, организирана от „Надежда и домове за децата – клон България“. Тя беше посветена на съвместната работа като успешен модел, а сред официалните гости бяха Георги Симеонов – изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България”, омбудсманът Мая Манолова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева и др.

Конференцията беше разделена на две основни теми. Първата дискутира резултатите, които са постигнали до този момент организацията и партньорите й, в т.ч. с различни държавни структури, а втората – начините, по които да се работи още по-добре в бъдеще. „Надежда и домове за децата – клон България“ отчете, че благодарение на 23-мата им координатори, които работят в 21 области в цялата страна, са закрити 14 институции за бебета, проведени и проследени са 151 успешни реинтеграции и 878 превенции на деца от 0 до 3 години.

На видимо място в залата бе поставено дървено старо детско легло, взето от дом за деца, с изгризани перила, в което е „отглеждано“ бебе. Така организаторите илюстрираха „грижата“, оказвана на малките деца, престояли часове сами в креватчетата си в институции от подобен тип.

Регионалният мениджър за Централна и Източна Европа на „Надежда и домове за децата“ – Галя Бисет подчерта, че по света има 8 милиона деца, които живеят в институции, а за да се случи успешната деинституционализация у нас са необходими 4 фактора – политическа воля, капацитет в системата за закрила, средства за преход и мрежа от партньорства.

По време на събитието бяха раздадени и почетните награди „Професионалист с горещо сърце“.

През април тази година областният управител Татяна Петкова и Георги Симеонов – изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България”, подписаха Меморандум за разбирателство. Основната цел на това сътрудничество е превенция на изоставянето, като се подкрепят семейства, които по някаква причина срещат трудности при отглеждане на децата си, за да живеят заедно.

От началото на 2012 г., „Надежда и домове за децата – клон България“ активно се занимава с процеса по деинституционализация на деца от 0-3 г. в България. Мисията на организацията е да бъде катализатор за премахване на институционалната грижа за деца. Провежда активна политика по превенция на изоставянето и недопускане настаняването на бебета в специализирани институции, оказва подкрепа на биологични семейства при реинтеграция на деца от институции и прилага системен подход при семейните политики с цел гарантиране на устойчивост на резултатите.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев