Община Сливен

250 годишна къща в Котел – паметник на културата, изгоря до основи

------------------------------------
06.07.2016 / 09:29

Опустошителен пожар остави без дом изключително бедни хора от Котел. Брат и сестра останаха под открито небе, след като за втори път къщата на дедите им се подпали фатално. Гъсти облаци черен дим се издигнаха високо над западната част на битовия квартал в Котел: живописното място, на което все още има автентични дървени постройки от стари времена, оцелели от последния пожар от преди 200 години. Известна като Къщата на Тирантьовите, тя ще остане само в архивите на паметниците на културата. Постройката лумнала като факла, а огънят заварил и двамата й обитатели вътре в нея, като единственото нещо, което успели да направят било да се евакуират.

Ангел обяснява, че все още не може да разбере причината за първоизточника на пожара и категорично отхвърля всичко, което е свързано с умишлен палеж или саботаж. Определя случилото се като Божие наказание, което смирено и с покаяние ще понесе, прави равносметка с какво е сгрешил и защо справедливо Господ го наказва. В малкия град братът и сестрата, придобили известност като странни и саможиви, мнозина определят като клошари, които често могат да бъдат видяни да ровят в кофите за отпадъци. Едва ли всеки знае, че тежко болната от години Пенка и 70 г. Ангел, който преди години сериозно е осъкатил едната си ръка, живеят на ръба на оцеляването, без да получават никаква пенсия и помощи.

На въпрос свързан с пенсиите, Ангел гордо и с възмущение обяснява, че пенсиите в България са подигравка и дава за пример съседни страни, в които пенсията не е подаяние. Не иска помощ от държавата и не роптае защо никой не му дава. Осланя се все още на това, че е здрав и дори и чрез събиране на отпадъци, които предава на вторични суровини, успява да оцелява със своята по-малка сестра. Запазил самообладание и гледащ как от къщата на предците му са останали само въглени и руини, въпреки напредналата си възраст и немотия, вече си представя и обяснява как ще разчисти и спретне за живеене една стаичка с покривче. Болната му сестра се кае що за съдба е нейната и припомня как до основи изгоря къщата на покойния Гошо Търговеца, с който дълги години е съжителствала. За капак на всичките им несгоди, до къщата им, в която няма ток от 30 години, се намира ел. табло, в което повече от 40 минути никои не можа да спре тока. Огнеборците бяха възпрепятствани да гасят в тази част на къщата, защото водата предизвиква късо съединение и хвърчат волтови дъги.

В близост до пожара се намират няколко битови къщи изцяло от дърво, за които приоритетната задачата на пожарникарите беше да не допуснат преминаването на огъня към тях. Ангел и Пепа трепереха от студ с прогизналите си дрипи, оставащи им единствените дрехи след като пожарът е изпепелил и малкото, което са имали като облекло и покъщина. Пожарът беше овладян, но последиците са катастрофални, а стотиците котленци, събрали се да наблюдават зрелищната картина, в която огънят разкрива нагледно стихийният си характер, се разотидоха, бързайки за последната серия на гледания от всички турски сериал „Част от мен”. Какво ли ще стане със Кахраман и Елиф? Животът им се подреди в хепиенд като на кино, но животът на други двама се завъртя в лентата на филм на ужасите, в който огън и беднотия са в позициите на сценарист и режисьор и снимат реалити, в което всеки един от нас, недай Боже, може да блесне с роля за Оскар. "Котел нюз"

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев