Община Сливен

Корупцията в България удари връх: 1 300 000 са рушветите годишно!

-------------------------------
03.07.2016 / 20:21

Корупцията у нас отново покорява върхове - 1 300 000 случая се регистрират веднъж годишно. До 2011 г. даването на рушвети е спадало, но в последните години има ръст от 22%. Данните обяви пред БНР Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията.

 

Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10 на сто.

 

За да стигнат до съда подкупните чиновници обаче трябва огромен ресурс, коментира Стоянов.

 

Проявите на корупция са канализирани в две големи групи - административна корупция и завладяване на държавата, подчерта Стоянов. Административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много. Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата, допълни той.

 

Злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство са сред най-честите прояви.

 

България е сред умерено корумпираните страни в региона си. Конкуренти в рушветите са ни Македония, където процентите на засечените далавери са същите. В Сърбия процентите на корупция са 18, за Хърватия и Турция - по 8, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. В Дания стойността е 1%.

 

Александър Стоянов изтъкна, че през 2001-2002 страната ни е стояла най-добре в регионален план и отбеляза, че антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави. Според Димитър Шишков от ДБГ, е възможно антикорупционният закон да бъде приет от парламента в неработещ вариант. "Всеки ден"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев