Община Сливен

Днес заседава Областната комисия по безопастност на движението

-------------------
30.06.2016 / 21:41

На 30 юни 2016 г. под председателството на областния управител Татяна Петкова се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата /ОКБДП/. В рамките на заседанието беше приет отчет по изпълнението на мероприятията от Плана за действие за изпълнение на Областната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата в област Сливен за 2015 г. Сред изпълнените мерки са: Проведени инициативи с образователен и възпитателен характер в учебните и детски заведения за повишаване безопасността на участниците в движението, и увеличаване на техните познания; Целогодишен контрол на пътя; Подобряването на инфраструктурата на общинската и републиканска пътна мрежа и др.

 

Членовете на комисията гласуваха и План за действие за 2016 г. Сред набелязаните мерки са: Подобряване на организацията и управлението на движението по пътищата; Повишаване на знанията и уменията за безопасно поведение на участниците в пътното движение и на засилен контрол във връзка с безопасността на движението по пътищата; Подобряване техническото състояние на пътната инфраструктура; Обезопасяване на районите около училищата; Ремонт на уличната мрежа; Освежаване на съществуващата хоризонтална маркировка и полагане на нова, там където условията на движение го изискват и др.

 

Главен инспектор Тодор Тодоров – началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР, направи анализ на състоянието на безопасността на движението по пътищата на област Сливен от началото на годината. Стана ясно, че при сравнителния анализ за състоянието на безопасността на движение в област Сливен през първите 5 месеца на 2016 г. сравнено със същия период на 2015 г. се наблюдава увеличение на общорегистрираните ПТП с 50 бр. (443от началото на тази година). Има увеличение на тежките ПТП с 20 бр., броят на убитите е намалял с 1 (7 бр.), а на ранените се е увеличил с 40 (98 бр.). В населените места са регистрирани 308 ПТП с 4-ма убити и 40 ранени, като най-много са в гр. Сливен – общо 214 ПТП с 4-ма убити и 20 ранени.

 

Най-много ПТП са настъпили по пътищата II клас. Броят на ранените е най-висок при сблъсък между МПС странично – 93 бр., а най-много убити има при преобръщане на МПС извън пътното платно – 2 бр., при блъскане в дърво – също 2 бр. и при блъскане на пешеходец с 2-ма убити. Ранените са най-много при сблъскване между МПС челно. Най-много ПТП има през м. април 2016 г. – 112, а най-много убити има през месец май - 3-ма души. Петък и неделя са дните с най-много убити, а сряда с най-много ранени. Данните показват, че най-много ПТП настъпват между 11.00 и 12.00 ч. на обяд, като убитите в този часови интервал са 3-ма. Най-много ПТП са настъпили поради несъобразена скорост с пътните условия – 107 с 2-ма убити.

 

В списъка с най-опасните булеварди и улици са „Банско шосе“ и „Цар Симеон“, както и кръстовището между бул. „Ст. Караджа“ и бул. „Бр. Миладинови“ - с 3 ПТП.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев