Община Сливен

Лъсват нови далавери и по ИСПА?

Разкопани улици
10.04.2010 / 10:38

Нови коментари, предположения и слухове кръжат около реализацията на проекта ИСПА в Сливен. В отговорни институции вече имало сигнали за злоупотреби.

Единствен от 17 града в страната Лечков държи в ръцете си цялата отговорност по реализирането на проекта и европарите, за което е подписал меморандум с Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и декларация.

В „Седмица” бе получен сигнал, че МОСВ е привело на община Сливен сумата от 520 хиляди евро. Те били като техническа помощ за привеждането на проекта ИСПА в унисон с българското законодателство. Въпреки опитите ни да разберем на сметка ли са още парите, дали са изхарчени и за какво, отговор няма. Общинските съветници пък въобще не са чували за тях. Шефът на новосъздадената комисия, поела ангажимент да разследва как се харчат парите на общината по капиталовата и други програми доц. Иван Андреев, също се оказа в неведение. Според някои въпросните 520 хиляди евро са сладка хапка по проектите в онези общини, в които контролът е занижен и се прилагат корупционни практики. Набъбват подозрения, че и в Сливен може да е така. Комисията на доц. Андреев трябва да се заеме със случая.

Имало вече съмнения, че при кандидатстването за проекта ИСПА кметът май е подписал декларация с невярно съдържание. Това твърди и бизнесменът Радостин Русев. Става дума за умишлено укриване на техническа информация с цел оскъпяване на проекта и възможни злоупотреби. Запознати твърдят, че са укривани участъци, които са вече отремонтирани по други целеви местни или национални програми. Според тях това е станало с два или три участъка, за което Йордан Лечков се опитвал да прехвърли вината върху „Булгейт” и „Хидросистеми”, а накрая и върху надзорния испано-български консорциум.

Ако въпросното препокриване на обекти се окаже вярно, за деклариране на данни с невярно съдържание, НК (чл. 313) предвижда до 3 години лишаване от свобода или глоба от 100 до 300 лева, в зависимост от размера на нанесените щети или злоупотреби.

„Седмица”

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев