Община Сливен

Радостин Русев: Лечков е лъжец и крадец!

Радостин Русев
10.04.2010 / 09:29

Г-н Русев, как ще ни убедите, че подписката срещу кмета Лечков не е заради частните интереси на фирма “Хидросистеми”, на която вие сте управител?

Ще ви убедя много лесно. Подписката е изцяло срещу Лечков и срещу Десислава Танева. Защото “Хидросистеми” има договор, който си спазва. И ние нямаме нито една нарушена клауза в него. Парите, които сме заработили и ще заработим, ние ще се ги вземем. Проблемът е, че проектът (б.а.- за подновяване на канализационната мрежа на град Сливен) се спира умишлено и гражданите са принудени да тъпчат в разкопани улици, които умишлено не се правят с цел да бъде откраднат този проект. Този проект включва и водопровод, за който са преведени в Община Сливен парите от Министерството на околната среда (МОСВ) през декември миналата година. И тези пари не се дават на изпълнителя. Защото тези европейски пари са откраднати.

От кого са откраднати?

Тези пари отиват в Общината. Оттам-нататък трябва да питате кмета Лечков. Освен тях има откраднати и пари на старчески дом, които са преведени от Оперативната програма за регионално развитие. Старческият дом е направен, приет е, парите са получени в Общината и са платени на някой, но не и на изпълнителя.

Кметът Лечков неведнъж е казвал и показвал дори снимки на некачествено изпълнение на проекта за водния цикъл на Сливен. Как ще обясните това?

Вижте, проектът се наблюдава от международна надзорна фирма, която извършва строителен надзор на три континента. “Хидросистеми” е в съдружие с германска фирма с 13 млрд. евро оборот на година. Ние не можем да си позволим да правим нещо некачествено. Работим по ФИДИК (Международен съюз на консултант-инженерите със свой етичен кодекс, с договорни условия, с ясни правила, по които се извършва един строително-инвестиционен процес), по Червената книга на Европа. Нямаме нито едно нарушение по ФИДИК.

Но защо кметът твърди, че имате?

Защото кметът е лъжец и крадец, разбирате ли?! Той прави снимки от контекста. Т.е., застава с гръб към багера негов човек и снима изкопа, след което казва “Необезопасен изкоп”. Абе, ние не сме влезли в този изкоп, ние сега го копаем, как веднага да го обезопасим?!

Добре, когато “Хидросистеми” е избрана за изпълнител, Лечков е бил кмет. Как вашата фирма е избрана?

Ние сме “играли” в консорциум, покрили сме всички изисквания, дали сме най-ниската възможна цена срещу фирмата на Васил Божков и затова сме класирани. Не заради протекции. 12 000 страници е размерът на поръчката.

Твърдите, че кметът изпълнява поръчки и защитава интереси на ваши конкуренти?

Не, не. Аз твърдя, че кметът искаше да открадне дружеството “Хидросистеми” по европейска програма, като му наложи да бъдат включени две фирми като съдружници. С включването на тези фирми трябваше да бъде овладян проектът, т.е., европейските пари да бъдат прибрани от тези две фирми и “Хидросистеми” да остане без този проект. Това беше целта на Лечков. Това е документирано, доказано, има запис на гласа му по време на регулярна среща по ФИДИК, която се записва с протоколиращо устройство.

А той знае ли това?

Знае, разбира се. И разследващите органи знаят, всички знаят.

Вие днес (б.а.-вчера) това ли казахте в Криминална полиция-София?

Те много добре го знаят, аз съм го казвал многократно това. И пред медиите, и пред всички. Но просто има чадър над Лечков на ниво Десислава Танева, която заблуждава г-н Цветанов и г-н Борисов. И едва ли не се казва, че аз съм на страната на някоя друга политическа сила, което не отговаря на истината. Аз съм човекът, който 3 години подред помага на ГЕРБ и лобира за ГЕРБ. И реално се олицетворява с ГЕРБ. Който и да питате кой е ГЕРБ в Сливен, ще ви каже, че съм аз.

Защо тогава вие не сте депутат, а Десислава Танева?

Защото аз не съм се кандидатирал. Имах възможност да се кандидатирам за депутат, но не съм го направил. Помагах на Десислава Танева.

Защо не сте го направил?

Защото си мислех, че ще съм по-полезен на този етап, ако съм в града си. Защото имам над 20 милиона свършени работи за Община Сливен, които не са разплатени. Дават ми се 40 процента аванс и аз почвам да работя. Тези пари са делегирани и за друго не може да бъдат изпълнени. Но когато дойде време за плащане, 60-те процента ги няма. Те са насочени някъде другаде. Това е противодействие на Закона за бюджета – без никаква санкция на този, който дава парите.

А кой ги фактурира тези 60 процента?

Ето това трябва да кажат следствените органи. Този, който построи хотелите, той най-добре знае къде са парите.

За Лечков ли пак говорите?

Разбира се – със същите фирми, които искаше да ми настани за подизпълнители. Едната от тях дори няма строителната категория, отговаряща за канализация. И тя е мой длъжник, с който се съдя. От август миналата година на мен не ми е платено нито една стотинка с цел да бъде докарана “Хидросистеми” до финансов колапс. След като Лечков се скара с Нона Караджова, тя му преведе аванс за водния цикъл от 20 процента през декември, а той още не го е превел на нас, за да положим в същите разкопани участъци водопровода.

Колко са задълженията на Община Сливен към вашата фирма?

Работа за около 4 млн. евро по водния проект сме изпълнили. От тези 4 млн. евро нямаме нито едно евро платено. А имаме само аванс в размер на 3,3 млн. лв. при самото стартиране на проекта. Лечков спира актуването, което трябва да направим. Едва вчера имаме пуснат акт, който сега той щял да бламира, няма да го пуска и т.н. Той не ще да дава никакви пари. И затова съм се принудил да освободя 250 човека, да им връча предизвестия. Защото, ако един ден се стигне до дело, аз трябва да защитя и работниците, които имат право на колективен иск към държавата. И програма ИСПА да бъде изпълнена, както трябва. Това, че е некачествено, е една глупост, която той я повтаря многократно и толкова нагло, че вече той й вярва на 100 процента и се опитва да убеди и други. Но освен зависимите от него, няма кой да повярва.

Десислава Танева чадър само над Лечков ли опъва, или?

Чадърът, който тя опъва, се изразява в следното: Преекспонира се, че този конфликт е заради некачествена работа. Което не е вярно. Че кметът е прав. Което не е вярно. Че аз не съм ГЕРБ, което също не е вярно. Че ние сме тръгнали да сменяме властта. Което също не е вярно. Значи, с подписката, която върви от 7 април, ние ще сменим председателя на Общинския съвет, защото те крадат, разбира те ли?! Т.е., те прикриват кражби, не крадат директно. Но бламират Общинския съвет и не дават никакво обяснение къде отиват парите, никаква прозрачност, не отговарят на питания. Гласува се кух бюджет, дават се аванси за несъществуващи обекти. Фирмите, които получават тези пари, ги насочват в едно дружество, което пак е на кмета.

Опитвали ли сте да кажете тези неща на премиера Борисов, или на вътрешния министър Цветанов?

Опитал съм се поне по 10 различни канала, но без успех. В национален ефир ние заставаме с лицата си и ги казваме всичките тия работи. Престъпленията на Лечков са огромни. Например, той е подписал декларация, че във водния цикъл няма дублирани участъци, а има два такива.

Вие в Криминална полиция казахте ли всичко това?

Те ги знаят. Всички ги знаят. Просто чадърът, който разпъва Танева, не позволява истината да стигне, където трябва. Ние имаме отказ от правосъдие. По мои жалби за кражба на европейски пари сливенски прокурор ме праща да си търся правата по граждански иск и след 5 години да си ги търся по банков път. Те ако знаят в Европа….? Умишлено не вдигаме панаир в Европейската комисия, защото и двете ни фирми са с чуждо участие. Ако ние отидем в Европейската комисия, ще спрат парите на България. А пък Община Сливен никога няма да може да участва по европейски проекти повече, разбирате ли?! Ние не искаме да нанесем вреда на града. Майната им на парите! Аз съм загубил милиони вече – за да тръгна на тази битка! Пари ми се дължат от 2008 г. още – разбирате, че за да мълча две години, означава, че не става въпрос за пари.

Вие как попаднахте в Криминална полиция?

Попаднахме във връзка с нашата жалба, че искаме лична среща с Борисов и Цветанов, за да им обясним, че ние не сме против ГЕРБ. Просто те не знаят, че тия хора злоупотребяват с ГЕРБ и ги манипулират. Не става въпрос за “Хидросистеми”, става въпрос за града, за хората в Сливен.

И след като поискахте лична среща с премиера и МВР-министъра, ви извикаха в полицията да давате обяснения, така ли? Според вас това в реда на нещата ли е?

Аз и колегите ми в Общинския съвет така знаем – че във връзка с нашата молба за среща, която сме подписали 20 общински съветници от 41, искаме съдействие от премиера, за да се реши проблемът на Сливен. Не проблемът на “Хидросистеми”. “Хидросистеми” има проблем с един дерибей. Искаме срещата, защото има “чадър”, защото се правят злоупотреби, има европейска програма, която умишлено се спира…. Затова я искаме ние срещата. Това, че ни викат в полицията, не ми се вижда ненормално. Г-н Борисов трябва да е подготвен за една среща с нас. Той как да знае какви са проблемите, без да е възложил на някой да провери?! Нас толкова много ни проверяваха, че вече нищо не ни притеснява.

Твърдите, че Йордан Лечков и Десислава Танева работят за нова президентска партия. На какво се основават тези ваши твърдения?

Тези твърдения са публично достояние. Целият град знае, че той не е ГЕРБ. А това, че лобира за президентската партия се знае от толкова срещи, събирания на кметове. Примерно, тия, които са към БСП, обработват определени другари от БСП. Тези, които са от ГЕРБ и от Синята коалиция, ги обработват Лечков и Танева. Президентската партия се води кметска партия, партия на регионите. Аз лично съм отказал да участвам в този проект. Това, което ви казвам е мълвата, която се носи в Сливен, но аз не мога да го докажа.

На вас кой ви предложи?

Само ви казвам, че е публична тайна, че Лечков лобира за президента. Няма ГЕРБ в момента в Сливен, защото има крадците на Йордан Лечков. Това искаме да кажем на премиера.

Самият Лечков не е член на ГЕРБ…

То и аз съм член на гражданското сдружение на ГЕРБ, не съм на партията ГЕРБ.

Надявате ли се, че може и да се стигне до среща с премиера и вътрешния министър?

Аз се надявам да завали черният сняг.

Не се надявате, така ли?

Вижте, на 250 човека връчих предизвестия, а те от 20 години работят при мен. И не защото съм си управлявал некадърно фирмата, а защото някой по партийна линия иска да ни върне тука дивия комунизъм и да ме фалира, и да бъда виновен за нещо, което нямам идея какво е… Аз имам 50 обекта, които са изпълнени, предадени и приети и съм готов на всеки да се направи одит. Както виждате, подписката върви. Това е гражданското общество, което се ражда. До преди 1 година БСП-то ми пращаха проверки. Сега ми ги пращат тези, които аз докарах на власт.

Ще се отречете ли от ГЕРБ?

Не, не от ГЕРБ, а от Десислава Танева и от Лечков. Тях не ги броя за ГЕРБ. Към Бойко Борисов и Цветанов засега само уважение и респект изпитвам. Знам какъв голям риск са поели. Ако те решат, ще се срещна и ще се съобразя с тяхната воля. Ако те решат, че не трябва да съм ГЕРБ – чест и почитания, ще се съобразя с тяхната воля. Защото аз заради тях съм си дал и здравето, и нервите, и съм платил най-голямата цена в региона. Мога да го докажа, но не виждам на кой ще му бъде нужно.

Анна КЪЛЦЕВА

„Всеки ден”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев