Община Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен ще установява чии са останките, за които се твърди, че са на Хаджи Димитър

-------------------------------
29.06.2016 / 14:53

Регионалният исторически музей в Сливен ще се опита да установи чии всъщност са останките, които се пазят в Музея, и за които се твърди, че са на Хаджи Димитър - съобщава Радио „Фокус”.

Според една от версиите сливенският войвода не е загинал на връх Бузлуджа в Стара планина, а на връх Кадрафил. Според музейните експерти тази теория е напълно неоснователна. Като доказателство те приведоха становище на проф. доктор Йордан Йорданов, член кореспондент на БАН, който на 6 юни тази година след изследване на тленните останки пазени в Музея, е излязъл със заключение, че костите са на индивид от мъжки пол, на приблизителна възраст между 18 и 22 години. Висок е 173.5 см., но не набит и мускулест.

Според проф. Йорданов главата на загиналия е била отсечена. Професорът пояснява, че според антропологическото изследване костите са на мъж, който не прилича на Хаджи Димитър. Войводата е загинал на възраст 28 години, а според описание на Панайот Хитов не бил висок, а нисък и набит.

Според Регионалния исторически музей в Сливен няма необходимост да се прави ДНК анализ, за да се сравнят костите пазещи се в Музея с материал от роднини на Хаджи Димитър.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев