Община Сливен

Изложба на съвременно българско изкуство от фонда на ХГ "Димитър Добрович" ще бъде открита в Сливен

-------------------------------------
29.06.2016 / 12:32

На 30.06.2016г., в 17,30ч., в зала „Сирак Скитник” ще бъде открита изложба "Живопис и скулптура от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович” Сливен".

В нея са включени творби на съвременни български автори, създавани през втората половина на XX век до наши дни. Тя е замислена като хронологично продължение на дългогодишната постоянна експозиция „Съвременно българско изкуство”, която се намира на първия етаж в залата и набелязва основни етапи в българското изкуство от XIX век и първата половина на XX век.

Представени са творци, които създават нови пластически и идейни търсения в родното изобразително изкуство през последните четири десетилетия на XX век . В периода на 60 - те и 70 - те години са подбрани творби от Петър Урумов, Калина Тасева, Лика Янко, Иван Кирков, скулптури на Галин Малачиев, Валентин Старчев, Величко Минеков и други.

В селекцията от 80 - те години са включени живописни творби от Петър Дочев, Генко Генков, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона, Дечко Узунов, Светлин Русев, скулптури на Иван Праматаров, Емил Попов, Борислав Кишкилов, Цвятко Сиромашки и други.

Акцент в изложбата и интересен факт за ценителите на изкуството е живописен пейзаж от 60 - те години на голямата българска художничка Славка Денева. Той беше открит на гърба на друга нейна творба притежание на ХГ - Сливен, при реставрация в реставраторското ателие към галерията през 2014 г. Творбата се показва за пръв път.

В изложбата е отделено специално място на сливенски художници - съвременници, живописците Евгени Вълев, Иван Савов, Тодор Терзиев, Красимир Карабаджаков, Красимир Добрев, Атанас Парушев, Йордан Парушев и скулпторите Светослав Милев, Стефан Кънев, Кунчо Кунчев.

Изложбата може да бъде видяна през летните месеци на тази година.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев