Община Сливен

През това лято общинските съветници в Сливен няма да почиват, вижте защо

-------------------------------
28.06.2016 / 19:20

На предстоящото заседание на Общински съвет- Сливен на 30 юни, четвъртък, ще бъдат разгледани 59 точки в дневния ред с една допълнителна. Това каза ръководството на ОбС- Сливен на пресконференция днес в състав- Димитър Митев, Кирчо Димитров и Деян Дечев.

Общинският съвет продължава да работи през цялото лято като следващата сесия ще бъде на 28- ми юли, а на 25 август август предстои обществено обсъждане на оздравителния план на община Сливен, който трябва да бъде изготвен до 29 юли.

Общината ще участва по проект по Оперативна програма „Околна среда- 2014-2020г“ за изграждане на компостираща инсталация за преработка на разделносъбрани зелени отпадъци, в размер на 3,900,000 лева, на 100 % финансиране от програмата.

Първа и втора точка от дневния ред са свързани с промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен по протест на окръжната прокуратура. Във връзка с това Димитър Митев подчерта, че Наредбата е от 2011 г и след направена справка става ясно, че суми по т.71, член 55 не са постъпвали в общината:

„ Нито лев не е постъпил в Общината от гражданите за тази услуга.“

С новата Наредба за обществения ред се въведе удължено работно време на търговските обекти, а за издаване на разрешение от Общината ще се заплаща такса 80 лева.

С „ Приемане на Правилник за изменение на Правилника за организацията, устройството и дейността на общинско предприятие „Земеделие, гори и водни ресурси““ се цели подобрение на нормативните актове и изчистване на мъртвите текстове, поясни Митев, и правилникът да влезе в сила през юли месец.“

На тази сесия предстои да се гласува и „Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Общинско предприятие „Общински пазари“. Седем павилиона от микропазара в кв. „Дружба“ се очаква да влязат в активите на Общински пазари, уточни Митев.

Ръководството на ОбС- Сливен акцентира и върху предложенията за утвърждаване на новите управители на Общински дружества, а именно- Петко Чолаков на „Общинска охрана и СОТ- Сливен“ ЕООД, Даниела Йорданова на ОП „Земеделие, гори и водни ресурси“ и Жанет Стойчева на ОП „Общински пазари“ като Митев съобщи, че предстои да се вземе решение управителят на ДКЦ-1- д-р Александров да бъде освободен от длъжност по негово желание, а за временно изпълняващ длъжността ще бъде назначен д-р Атанас Грунов.

Една от най- важните точки на сесията ще бъде „Откриване на процедура за финансово оздравяване на община Сливен“. Кметът и общинска администрация в срок до 29 юли трябва да подготвят план за оздравяване на община Сливен, общественото обсъждане ще се състои в зала „Май“ на 25 август от 9.00 часа, а съответно гласуване- на 31 август.

„От този оздравителен план и до колко той ще отговаря на изискванията на МФ зависи ние да можем да поискаме финансови средства и от това, до колко добре изпълняваме фин. дисциплина зависи, дали тези пари ще бъдат превърнати в субсидия, т.е. да не ни се налага да ги връщаме на държавата. Няма никакъв смисъл на този етап непрекъснато да се връщаме към темата: Кой е виновен за финансовото състояние на общината? А напротив, по- скоро да се стремим да оправим нещата, защото ни се предлага една изключително добра възможност за това. Призовавам всички колеги да помагаме на администрацията и да покажем, че можем да се справим с финансовата криза“, коментира Димитър Митев.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ общината ще участва по проект „Интегриран градски транспорт“. Това също предстои да бъде гласувано в четвъртък.

Друго интересно предложение, което предстои да бъде гласувано от общинските съветници е за местостоянка за таксита.

 

Кирчо Димитров поясни, че за длъжността Управител на „Общинска охрана и СОТ- Сливен“ ЕООД са се явили двама кандидати, от които на единия документите са били непълни и поради тази причина е отпаднал. Димитров изрази надеждата си, че на тази сесия единствената кандидатура за длъжност управител на Общинската фирма ще бъде приета.

„Това ще бъде сесията с най- много точки. Около 1/3 от предложенията, които ще бъдат разгледани, касаят Комисията за общинска собственост, чийто председател съм“, това каза Деян Дечев и призова граждани и медии да се включват и наблюдават работата и заседанията на комисиите това лято.

Димитър Митев побърза да похвали на края на пресконференцията работата на ОбС- Сливен като подчерта, че до този момент са приели 257 решения, от които нито едно не е върнато от Областния управител на Сливен- Татяна Петкова, за което ръководството и благодари. "Наблюдател"

 

 

Ал.Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев