Община Сливен

На 3 юли Куклен театър - Сливен приключва сезона на сцената на СФУМАТО в София

-------------------------------
28.06.2016 / 19:17

Икар, международни награди, 4-ти Международен фестивал на изкуствата „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА 2015“, нови постановки и творчески проекти са сред множеството успешни постижения на театъра за сезон 2015/2016

 

На 3 юли /неделя/, от 11.00 часа, на сцената на театрална лаборатория СФУМАТО в София, ДКТ – Сливен ще представи най-новия си спектакъл за възрастни „ДОКОСВАНЕ“, автор и режисьор Габриела Хаджикостова. Представлението е част от афиша на престижната платформа за млади и търсещи артисти МАЛЪК СЕЗОН 2016.

 

С това участие сливенският куклен театър ще приключи поредния си успешен театрален сезон, в който реализира множество участия и получи отличия от престижни национални и международни фестивали. Премиерните спектакли „Шарени приказки” – текст Оля Стоянова, режисьор Бисерка Колевска; „Розовото змейче“ – автор Румен Николов, режисьор Давид Бурман; спектакъла за възрастни „Докосване“ – автор и режисьор Габриела Хаджикостова, както и коледни и тематични представления се радваха на голям интерес от страна на публиката.

 

През изтеклия сезон на сцената на ДКТ-Сливен поставиха именитите руски творци Давид Бурман – режисьор и продуцент - и Дмитрий Бобрович - главен художник на Уляновския областен куклен театър. Най-новото заглавие в афиша на театъра, спектакълът за възрастни „ДОКОСВАНЕ“, постави актрисата и режисьор Габриела Хаджикостова, която от години живее и твори в Будапеща и е многократно отличавана за приноса си към популяризирането на българската култура по света. Г-жа Хаджикостова дойде специално в Сливен, за да предаде опита си и да постави спектакъла, който макар и на месец и половина сценичен живот се посреща с голям интерес от публиката на Сливен, София и страната и е желано заглавие в афиша на престижни форуми като МАЛЪК СЕЗОН 2016 и СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ 2016.

 

Съвместната продукция на Куклен театър-Сливен и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ – „СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА“ с режисьор Катя Петрова получи две награди ИКАР 2016 - за цялостен спектакъл и за индивидуално постижение в кукленото изкуство за сценографията, куклите и костюмите на представлението на сценографката Петя Караджова. Спектакълът стана и част от репертоарния афиш на театрална лаборатория СФУМАТО в София.

 

Един от най-гледаните спектакли на театъра „ОГНИВОТО“ с режисьор Бисерка Колевска, продължи да триумфира из сцените на нашите и световни куклено-театрални форуми. Представлението получи златна статуетка „ЖАР ПТИЦА“ за най-добро визуално въздействие на 16-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „НАЙ, НАЙ, НАЙ“, ЗАГРЕБ, ХЪРВАТСКА. Спектакълът е и с 3 номинации за наградите ИКАР 2016 на Съюза на артистите в България. На 17-ти Международен фестивал на детските куклени театри в Източно Сараево, Босна и Херцеговина, спектакълът бе отличен с три награди - актрисата Ангелина Русева получи наградата за най-добро куклено майсторство, за ролята на Кучето в спектакъла; Евгения Ангелова получи приза за най-добро актьорско превъплъщение, за ролята на вещицата в ОГНИВОТО, а сценографката на спектакъла, Свила Величкова, взе наградата за най-оригинална идея за сценографията на представлението.

 

За ролите си в спектакъла, Ангелина Русева е номинирана и за наградата СИВИНА 2016 за дебют.

 

Представлението „Имало едно време“ с режисьор Бианка Бенковска, бе посрещнато с изключителен интерес от публиката на най-големия Куклено-театрален фестивал в гр. Измир, Турция.

 

В началото на този сезон успешно се проведе и 4-ти Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра 2015” , организиран от ДКТ-Сливен и със съдействието на Община Сливен и Министерство на културата. Фестивалът представи пред сливенската публика над 30 представления и различни арт прояви, които предизвикаха изключителен интерес у жителите и гостите на Сливен.

 

Независимо от приключилия активен театрален сезон, в ДКТ - Сливен кипи усилена подготовка за предстоящи участия на театъра във фестивалите „Двама са малко, трима са много”, Пловдив; „Панаир на куклите”, София; „Международен фестивал на театрите за деца” гр. Баня Лука, Р Сръбска, Босна и Херцеговина; „Сцена на кръстопът“ – Пловдив и мн. др.

 

Активно се работи и по предстоящите премиерни представления за следващия сезон. „ЗА ПРИНЦЕСАТА, КОЯТО …“ е заглавието на мюзикъла за деца, който поставя изтъкнатата преподавателка от НАТФИЗ - проф. Дора Рускова, която е автор и режисьор на представлението.

 

Елза Лалева, актриса и режисьор в Столичен куклен театър, подготвя спектакъла „ХЕЙ, ЯЦИЧЕК“ от Дейзи Мразкова. В процес на подготовка са и още много интересни проекти и изненади за почитателите на Държавен куклен театър-Сливен, за които ще разкажем повече в началото на новия театрален сезон през м. Септември 2016 г .

 

Екипът на Държавен куклен театър-Сливен желае весело и слънчево лято на всички свои приятели и почитатели!

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев