Община Сливен

Областният управител Татяна Петкова присъства на празника послучай Еньовден в село Бяла

нннннннннннн
24.06.2016 / 19:24

Областният управител Татяна Петкова уважи поканата на кмета на с. Бяла Желю Янков и присъства на празник на билките по случай Еньовден.

Тук бяха още кметове на населени места, директорът на ДВУИ селище „Качулка“ Злати Стоянов, жители на селото и гости от Украйна.

 

В приветствието си областният управител каза, че й е изключително приятно да сподели този прекрасен празник и да наблюдава автентичните ритуали за здраве и благоденствие. „Вече 17 поредни години вие организирате и провеждате празника, свързан с Еньовден и така тачите и пазите типичните за региона традиции. Удоволствие е да видя тези усмихнати деца и да наблюдавам как предавате традициите от поколение на поколение. Желая ви дълги години здраве и много успехи!“, каза Петкова.

 

Изпълнен беше ритуалът „Еньова буля“, както и беше направена обиколка на селото с Еньовото буле, напяване и наричане на моминските китки и преминаване под Еньовския венец за здраве. Кметът Желю Янков получи китка орехови листа с наричане за здраве на цялата село. Председателят на читалище „Христо Ботев“ Стоянка Маринова разказа на гостите за значението на всяко от обредните действия.

 

Празникът продължи с концерт, в който участие взеха деца към читалището, както и възпитаниците на ДВУИ селище „Качулка“.

 

Беше подреден информационен щанд, изложение на билки, мед, дегустация на чай.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев