Община Сливен

Прокуратурата: 17 общини събират незаконни такси, сред тях и Сливен.Общината веднага реагира с промени в Наредбата

-------------------------------
24.06.2016 / 15:44

Прокурорите поискаха обявяване за нищожни на 17 общински наредби, с които се събират незаконни такси. Това стана след проверка на Върховна административна прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

Общините, в които общинските съвети са регламентирали тази незаконосъобразна такса са: Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово.

 

По разпореждане на Върховна административна прокуратура, упражнявайки надзор за законност, са проверени общинските наредби в 22 общини в страната. От окръжните прокуратури в страната са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на норми от общински наредби.

 

Тези норми незаконосъобразно регламентират задължения за заплащане на такси за такса за т. нар. "предварително съгласие" за промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд.

 

В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети в общините в страната е регламентирана местна такса, без законова основа, като гражданите и организациите незаконосъобразно са натоварени с финансова тежест.

 

От Върховната административна прокуратура на първо място е съобразено, че според чл.141, ал.4 от Конституцията на РБ общинският съвет определя размера на местните данъци при условия, по ред и в границите, установени със закон.

 

Според чл.30, ал.2 от Закона за опазване на земеделските земи при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд, включително в посочените случаи за земите от общинския поземлен фонд, се заплаща местна такса, определена от общинския съвет.

 

В нарушение на законовия регламент от общинските съвети са регламентирани такси и за получаване на т. нар. "предварително съгласие", получаването на което е само етап от промяна на предназначението. По този начин се достига до положение да се дължат две плащания в една процедура.

 

Стореното е в противоречие и с изискванията на чл.7, ал.1 и чл.8, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата „предварително съгласие“, и то допълнителни, тъй като съобразно законовото разрешение таксата за промяна на предназначението постъпва именно в бюджета на общината. "Нюз бг"

 

Общинската администрация внася предложение в Общинския съвет за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, и предоставяни права на територията на община Сливен, по протест на окръжната прокуратура, съобщи пред журналисти днес кметът Стефан Радев.

 

С тази промяна се отменя въведена цена за услуга, която е за предварително съгласуване на документи, свързани с промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд от физически и юридически лица – 30 лв на преписка, но не повече от 200 лева. Кметът предлага общинските съветници да отменят тази точка от Наредбата.

 

„Ние сме съгласни с протеста на прокуратурата и няма да водим дело. Още повече, че в годините назад не е събирана никаква такса по тази услуга, посочи кметът на Сливен Стефан Радев

 

„Становището на прокуратурата е, че това е само етап от процедура, т.е. ако се плаща такса за финализиране на процедурата, няма защо да се плаща на общината отделна цена за етап на тази услуга”, каза още Радев.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев