Община Сливен

Водата на Сливенските минерални бани е негодна за пиене. Какво още обяви днес кметът Стефан Радев

-------------------------------
24.06.2016 / 15:41

Община Сливен и РЗИ изготвиха съвместен план за вземане на проби и извършване на анализи на водата на Сливенски минерални бани. Това съобщи днес на пресконференция кметът Стефан Радев. Повод за съвместните действия е Предписание от националния главен инспектор и Балнеологична оценка на Министерството на здравеопазването от месец май 2015 г., според които минералната вода не е предназначена за питейни и битови нужди. Използването й за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика трябва да бъде провеждано по лекарско назначение след аериране и темпериране на водата.

 

За целта на чешмата на питейния павилион е поставена предупредителна табела.

 

„Предписанието е от миналата година. Разбрахме за него след като преди дни експерт от отдел „Екология“ е поставил табелата. Въпросът защо му е трябвало една година да се задейства, е нещо, което лично за мен е много важно. Ако мога да съм толерантен, търпелив и компромисен по отношение на това да се правят грешки от невнимание или незнание, не мога да търпя нехайство и немърливост. В този случай ще има много сериозни последици за работещите в администрацията, за които проверката покаже, че имат отношение по случая. Предполагам, че табелата не е сложена още през май месец миналата година заради официалното откриване на обновения питеен павилион два месеца по-късно“, каза кметът.

 

Той информира, че съгласно предписанията е трябвало да бъде изготвена програма за продължаване на редовното взимане на проби между РЗИ и Общината. Вече са предприети съвместни действия и са изпратени проби за нов химичен анализ.

 

„Всеизвестно е, че нашата вода е силно минерализирана и неподходяща за бутилиране, тъй като не отговаря по показател „арсен“. Истината е, че не очакваме да се промени този анализ и винаги показателите на водата са сходни. Трябва да се поставят табели с предупреждение, че това не е вода, която може да се консумира безконтролно“, допълни кметът.

 

Поставената преди дни табела е открадната, но е поръчана нова и тя ще бъде поставена за информация на гражданите.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев