Община Сливен

Осъденият за смъртта на двама души Йоско от Сливен излежал половината от присъдата си в частна болница в София

------------------------------------
22.06.2016 / 09:45

Осъденият за смъртта на двама души при катастрофа и разследван за множество незаконни дейности Йосиф Йосифов – Йоско е изтърпял две години и половина от 6-годишното си наказание в столичната частна болница „Токуда”, съобщи БТВ.

 

Престъпникът е върнат в общежитието в Казичене, а Министерството на правосъдието започна проверка. Йоско е свързван с разпространение на наркотици, незаконно оръжие и покровителство над трафик на жени с цел сексуална експлоатация в Централна и Западна Европа, но през годините разследванията не са достигали до сериозен резултат.

 

Йоско е забъркван и в политически скандали – активисти в БСП-Сливен в незаконно записани телефонни разговори го сочат за човек, който може да повлияе на местния вот, а депутатът Делян Пеевски твърдеше, че Цветан Цветанов е искал медиен чадър над него заради заслуги към ГЕРБ.

 

През 2004 г. Йосиф Йосифов беше арестуван по подозрение, че е „поръчал” убития в Амстердам Косьо Самоковеца. Тогава разследващите установиха, че Йоско е контактувал с физическия извършител на престъплението преди и след стрелбата. До присъда отново не се е стигнало.

 

Поредното негово провинение се е случило на 2 март 2011 г., когато Йоско на 2,6 промила алкохол, се забива с бронирания си джип със 180 км/ч в бус и убива двама души. Двама други са ранени.

 

Първоначалната му присъда е от 8 г., но е намалена на 6 г. от следващата институция, като той трябва да е излежава в затворническите общежития от открит тип в Казичене.

 

Оказва се, че след кървавия инцидент Йосиф Йосифов се явява в съдебната зала с мощна охрана и в инвалидна количка. Вещи лица твърдят, че катастрофата му е донесла трайна инвалидност и не може да стои на крака повече от 15 минути.

 

Защитата даже иска условна присъда с мотива, че парализата е най-жестокото наказание за човек, убил двама души.

 

Година и половина след инцидента обаче се появяват любителски кадри, на които се вижда, че Йоско спокойно се качва в джипа си. Явно обаче присъдата влошава състоянието му, защото още от първия си ден в затвора през лятото на 2013 г. е в болницата за лишени от свобода. На 24 юли сл. г. е преместен в Казичене и два месеца по-късно се оказва в „Токуда”. Там е и опериран, като след това идват 4 или 5 обиколки между неврохирургията и отделението за рехабилитация.

 

От болницата отказват коментар за състоянието на пациента, адвокатът му не вдига телефона си, а самият Йосифов отказва да говори.

 

„Към настоящия момент лицето е в затворническото общежитие в Казичене", заяви зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова пред БТВ.

 

По думите й във ведомството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в „Токуда”.

 

„Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието”, подчерта Филипова.

 

По думите й изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йосифов първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно, т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно променил мнението си – Йоско трябвало да е за постоянно в лечебното заведение.

 

Филипова посочи, че е разпоредила проверка по случая и са установени сериозни нарушения, за които ще отговарят две лица. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики. Лекарят е даден на агенцията за медицински одит.

 

Ще се проверява дали документите отговарят на истината и осъденият наистина не е напускал лечебното заведение. Зам.-министърът посочи, че Йоско си е плащал престоя и медицинските дейности.

 

Един от хората, които Йосифов ранява при катастрофата с джипа си, е Ангел Митов. По ирония на съдбата той е бивш полицай от Съдебна охрана и е конвоирал Йоско в едно от многото му явявания пред съда.

 

След месеци по болниците и тежко възстановяване, на него всеки ден му се налага да минава покрай мястото на кървавия инцидент.

 

Получих 40 000 лева, които отидоха по адвокати, по рехабилитация, имах още две операции след тези 5”, разказва мъжът.

 

Той си спомня как Йоско е бил каран в количка за делата: „Доколкото знам, той има само спукан пикочен мехур. Беше с бронежилетка, ние бяхме по ризи. Аз се възстанових за година-две, той 5 години не може да се възстанови от един спукан пикочен мехур”.

 

Бившият полицай не очаква справедливо наказание за човека, който му е докарал толкова страдание: „Той има много пари и може би ще си купи всичко”. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев