Община Сливен

Очакват се ремонти за милиони евро на възрожденските църкви в Котел

-------------------------------
21.06.2016 / 16:10

Около 2500 лева ще бъдат заделени от местната хазна в Котел заради ремонта на двата православни храма от времето на Възраждането в балканското градче. Църквите „Св.св.Петър и Павел”/1833г./ и „Св.Троица” /1871г./ не са виждали ремонти от десетилетия насам и сега кандидатстват за възстановяване на сградите, реставрация и консервация на стенописите пред Програма за развитие на селските райони. Те обаче не разполагат с необходимия финансов ресурс за заплащането на някои разходи по подготовката на документацията. Затова по предложение на кмета Коста Каранашев общинският съвет реши на последното си заседание да бъдат предоставени 1700 лева, с които да се платят такси за изготвянето на констативен нотариален акт на „Св.Троица”, и още 830 лева – за държавни такси за съгласуване на техническите проекти на двата храма с културното министерство и Националния институт за недвижимото културно наследство.

Освен двете църкви в общинския център, за основно освежаване и рехабилитация, наред с дворното пространство, кандидатстват още 7 църкви в котленските села, които също са свързани с националната история от епохата на Възраждането или непосредствено след Освобождението. Сред тях са храмовете в Жеравна, Медвен, Кипилово, Градец. Общинският съвет даде съгласието си за мащабните евроремонти на предходно заседание, за което в."Труд" вече съобщи.

Финансирането по „Развитие на селските райони” е напълно безвъзмездно. Всеки храм се надява да получи максималния размер на допустимата сума от 400 хил.евро. Всички обекти до един са паметници на културата, но заради липсата на достойна поддръжка навсякъде има течове, ценни стенописи са застрашени.

Преди години котленските църкви също кандидатстваха за евроремонти, но не успяха да получат финансиране. Сега общината, въпреки затрудненията с и без това скромния си бюджет, оказва пълно съдействие при подготовката на проектите. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев