Община Сливен

Сталин предложил на Хитлер части от Прибалтика и Украйна чрез българския посланик в Москва

-------------------------------
19.06.2016 / 10:39

Няколко дни след началото на военните действия между Съветския съюз и Германия през юни 1941 година посланикът на България в Москва Иван Стаменов бил поканен в ресторант „Арагви” от някой си Павел Анатолиевич Павлов, представил се като секретар на Берия. Това се казва в статия на Никита Петров, публикувана днес в „Новая газета”. Това, което българският дипломат чул на срещата, било наистина поразяващо. Сталин искал да изпрати на Германия предложение за мир, като при това е бил готов да направи огромни териториални отстъпки на Берлин.

Доста по-късно се установило, че на срещата със Стаменов бил Павел Судоплатов, високопоставен чекист, ръководител на специална група на НКВД. Той именно предал на дипломата предложенията до Хитлер. Това, което било написано в тях като стил не оставяло никакво съмнение, че автор е не друг, а самият Сталин.

 

Казвало се ясно- какво би устроило Германия, за да спре войната срещу Съветския съюз, при какви условия би се стигнало до спиране на военните действия. Судоплатов добре е разбирал, че подобно действие от негова страна може да доведе до унищожаването му, както и на цялото му семейство, ако Сталин и Берия решат, че е извършил държавна измяна.

 

По-късно, след ареста му през 1953 година, когато Сталин вече е мъртъв, Берия потвърждава за акцията на Судоплатов пред разследващата го комисия от висши партийни ръководители. Тогава станало ясно ,че в предлаганите от вожда териториални отстъпки на Хитлер влизат Прибалтика и Украйна, не целите, но значителни части от тях.

 

Срещата на Судоплатов със Стаменов била поръчана лично от Сталин. Той попитал Берия дали българинът е още в Москва и след като получил положителен отговор, натоварил всемогъщия тогава Берия със задачата. Последвало и следене на шифрованата поща на българското посолство в Москва, за да се разбере дали предложението на СССР е било предадено в Берлин.

 

И досега не се знае със сигурност дали предложенията на Сталин са стигнали до Хитлер. Ясно е само, че от Берлин не е дошъл никакъв отговор по тях. В онези дни в германия всички са вярвали, че войната ще бъде спечелена и не са им трябвали отстъпки, след като и сами са можели да завземат тези територии. "Блиц"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев