Община Сливен

Семинар за достъпа до информация се проведе в Сливен

-------------------------------------
16.06.2016 / 15:48

Семинар с експертите на Програма Достъп до информация, посветен на последните изменения в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и новите изисквания, произтичащи от тях, се проведе вчера в Сливен.

Промените касаят както администрациите и териториалните поделения на държавните институции и органите на местното самоуправление, така и задължените по закона субекти - агенции, организации на бюджетна издръжка, а също фирми и НПО, получаващи финансиране от държавния и общинските бюджети и от фондовете на ЕС.

Промените в ЗДОИ са във връзка с приетите нови регламенти на ЕС за улеснен достъп до информационните масиви и бази данни на публичните институции от страна на гражданите и ползвателите на услуги.

Сред новите изисквания са обособяването на сектор за обществена информация в официалните сайтове на администрациите и въвеждането на допълнителни изисквания за публикуване на информация от обществена значимост - регистри за обществените поръчки, профил на купувача, договори с изпълнители на дейности, финансирани с публични средства, отчети и изменения на бюджетите на институциите и общините, конкурси за държавни служители, материали и доклади за проведени обществени обсъждания, регистри с издадените нормативни актове - устройствени и други правилници, наредби, решения, а също заповеди и индивидуални административни актове и др.

Експертите на ПДИ представиха и произтичащите от промените в законодателството задължения за унификация и публикуване на масиви с бази данни, регистри и оперативна публична информация в портала за отворени данни https://opendata.government.bg/dataset и създаващата се в момента нова платформа - единен електронен портал, в която администрациите ще трябва поетапно да качат и предоставят за свободен достъп информационните си масиви, създадени във връзка с изпълнение на задълженията им по общи и специализирани закони.

Коментирани бяха и промените в ЗДОИ, касаещи формите и условията за искане и предоставяне на обществена информация.

В семинара взеха участие представители на Областна администрация Сливен, Община Сливен, Общински съвет Сливен, Териториалното поеление на НОИ, Областна дирекция на МВР, Окръжна прокуратура, Областна дирекция "Земеделие", Регионален инспекторат по образованието и др., както и на граждански организации и сдружения.

Гости на форума бяха председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, секретарят на Областна администрация Кирил Аврамов и секретарят на Община Сливен Валя Радева.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев