Община Сливен

Парламентът реши: Съдии и прокурори ще декларират подаръци над 1000 лв.

------------------------------------
16.06.2016 / 08:56

Съдии, прокурори и следователи ще декларират имуществото си в страната и чужбина, което включва имоти, коли, банкови сметки и кредити над 10 хиляди лева, подаръци над 1000 лева, дялове в дружества, както и имуществото на съпрузи, деца и лица, с които живеят, съобщи "Дарик".

 

Това предвижда вторият пакет от промени в закона за съдебната власт, одобрени на днешното правителствено заседание. Промените засилват самоуправлението на съдиите и въвеждат срокове за възлаганите или извършвани от прокурори проверки.

 

Ресорният министър Екатерина Захариева заяви, че очаква окончателното приемане на законопроекта преди лятната ваканция на депутатите, за да няма изкушения за използването му по време на предстоящата предизборна кампания.

 

Декларациите ще се подават всяка година, без значение дали ще се нанасят промени по него. Целта е магистратите да бъдат проследявани например как погасяват кредитите си и дали няма рязка промяна във финансовите им възможности, мотивира се министър Екатерина Захариева. Друга промяна е въвеждането на централни комисии към съда и прокуратурата, които ще правят атестациите на магистратите. Законопроектът предвижда и срокове за извършване на прокурорските проверки.

 

"Ако проверката не приключи с достатъчно данни за извършване на престъпления, тя трябва да бъде прекратена. Срокът е 3 плюс 1 месец, доста по-кратко, отколкото е досъдебното производство", обясни Захариева.

 

Тя отрече да има напрежение между нея и членовете на Висшия съдебен съвет:

 

"И се надявам на конструктивен подход от тях. А не да бъдат критични, когато според мен тези, които не са участвали в работни групи, им е бил кратък срокът, но имаше абсурдни забележки".

 

Законопроектът предвижда още промени в правилата за придобиване на юридическа правоспособност. Една от тях предвижда изпитът за придобиване на правоспособност да съдържа и решаване на казус.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев