Община Сливен

Заведено е следствено дело срещу кмета Йордан Лечков

Йордан Лечков
08.04.2010 / 09:33

Заведено е следствено дело срещу сливенския кмет Йордан Лечков, научи „Седмица”. Делото е образувано от Окръжна прокуратура – Сливен.

То е за умишлена безстопанственост, вследствие на която са настъпили значителни щети за общината. За това деяние чл. 219, ал. 3 предвижда до 8 години лишаване от свобода, а чл. 37, т.7 предвижда отстраняване от длъжност.

Информацията за аргументите на прокуратурата в случая е както винаги съвсем оскъдна. Прокурорът Веселин Гангалов, един от кандидатите за поста на починалия неотдавна титуляр Пейчо Хитов, отрече да знае каквото и да било по случая, а Пламен Стефанов от известно време въобще не отговаря на журналисти.

Според източник от сливенския съд, информиран съвсем общо за случая, става дума за незаконосъобразни действия на кмета Йордан Лечков при отдаването под наем на терени за бази на различни фирми в района на т.нар. парашутен полк край „Орлето”. „Седмица” вече информира читателите преди време, че близки на Лечков фирми пребивават там без сключени договори и без да плащат наем. Това стана известно, когато кметът изгони от базите им фирмите на Радостин Русев „Булгейт” и „Хидросистеми”, та покрай скандала се чу и за тази далавера.

Бази край „Орлето” са ползвали общо около 6-7 фирми, а някои още са там. Това са ЛТБ „България”, ХГ отговаряща за чистотата, „Лукском”, „Топстрой декор”, „Промишлено газостабдяване” – все от кметовия обръч. И вече изгонените „Булгейт” и „Хидросистеми”. Общинският имот, който общината получи по време на царското управление от военното ведомство, е бил ползван 18 месеца, без да е плащан наем, по устна договорка между Лечков и щефовете на гореспоменатите фирми. Предполага се, че само с една от тях вероятно има някакъв договор. Щетите, според цените на наемите при подобни имоти, са за десетки хиляди левове. Така по време на криза Йордан Лечков се е грижел за благото на общината.

„На Лечков трябва да бъде потърсена сметка за много по-големи злоупотреби с власт и общински ресурси” – коментираха новината общински съветници. Сега те били още по-мотивирани в публичните си действия срещу градоначалника, както и в местния парламент.

Лечков стана обект на прокурорско разследване през първата година на своя мандат заради съмнителни сделки около зала „Сливен” и програма САПАРД. По-сетне бе привлечен като обвиняем по делото за застрахователна измама със закупен от Германия „Мерцедес”. Но и във „финтовете” си с магистратите се оказа ловък като на футболното поле и мина само с някой и друг жълт картон, показан му от медиите. Според посветени заслуга за това имат някои овластени в Главна прокуратура и президенството.

Затова и тази му поредна среща с правосъдието е непредсказуема.

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев