Община Сливен

На Антарктида се извиси връх на името на д-р Желю Желев

-------------------------------------
14.06.2016 / 15:37

На Антарктида вече се извисява връх Желю Желев. Ледник пък е кръстен на Карл Джераси. Това постанови с указ държавният глава Росен Плевнелиев. Повечето географски обекти в указа са кръстени на личности от българската история.

Има върхове Свети Патриарх Евтимий, Хан Аспарух, Екзарх Антим I, Петко Славейков. Освен това Свиленград също е на Антарктида, тъй като така е наречен местен полуостров. На ледения континент вече има и залив Огнен, пише "Труд".

 

България има полярна база на остров Ливинстън, където действа международна комисия, утвърждаваща имената на нови географски обекти без име досега. Затова у нас има комисия за географските наименования към Министерството на външните работи. Тази комисия предлага на президента да издаде указ за имена на нови георграфски обекти, като не е задължително на тях да е стъпвал български крак.

 

Сред почетените имена от родната история са и Братя Евлоги и Христо Георгиеви, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Граф Николай Игнатиев, Захарий Круша, Георги Мамарчев, Поп Харитон, Капитан дядо Никола, Тодор Алекснадров и пр. Срещат се и имена на съвременници като това на оперната легенда Николай Гяуров.

 

След президентския указ, предложенията се представят на международната комисия в Австралия, която проверява дали името е подходящо и дали обектът вече не е наименуван, след което се публикуват новите имена за световната научна общественост.

 

Има и носове, които са кръстени на личности от историята ни - Васил Априлов, Петър Берон, Захари Стоянов, Колю Фичето, Цар Иван Асен II, Йордан Йовков, Екатерина Каравелова.

 

Досега президентът Плевнелиев е издавал два указа - през 2012 г. за наименуване на 1300 обекта в Антарктика, а през 2015 г. бяха обнародвани имената на още 85 географски обекта. "Всеки ден"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев