Община Сливен

Литературният критик Минко Бенчев бе удостоен с Националната литературна награда "Атанас Далчев"

-------------------------------
13.06.2016 / 09:30

На 10 юни във Военния клуб в Сливен се състоя възпоменателно тържество, посветено на 40-годишнината от посещението на Атанас Далчев в града. Прочетено беше есето на поета „Сливен, преди да съм го видял“. Прозвучаха стихове на Атанас Далчев, записани на диск, в изпълнение на автора.

 

През 2004 година, когато се навършиха 100 години от рождението на големия поет, издателство „Обнова“ в Сливен учреди националната литературна награда „Атанас Далчев“. Сега тя бе дадена за седми път.

 

Журито с председател литературният критик, историк и философ Панко Анчев – почетен доктор на Литературния институт „Максим Горки“ в Москва, и членове писателите Паруш Парушев и професор Симеон Янев, и тримата носители на националната награда „Атанас Далчев“ , определи новия лауреат.Това е изтъкнатият литературен критик Минко Бенчев, на който инж. Божидар Везиров, управител на издателство „Обнова“, връчи почетна грамота. Материалният израз на наградата е издаване на нова книга на отличения.

 

Развълнуван, Минко Бенчев благодари за оказаната му чест и произнесе слово, в което изтъкна изключителното значение на Далчев за българската литература, подчерта, че поетът е учител на едни от най-талантливите съвременни поети.

 

Проф. Симеон Янев, който е шестият носител на наградата, получи първия екземпляр на новата си критическа книга „Класично и съвременно“, издадена от „Обнова“. "Наблюдател"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев